На Дніпропетровщині працівники поліції викрили факт забруднення земельної ділянки шкідливими відходами (ФОТО)

clock
12.01.2016 09:45

Посадові особи одного з комунальних підприємств Дніпропетровської міської ради допустили забруднення 13 гектарів земель шкідливими для довкілля відходами. Державі завдано збитків на суму понад мільйон гривень.

Під час перевірки співробітники Управління захисту економіки (УЗЕ) Національної поліції України в Дніпропетровській області встановили, що посадові особи КП, всупереч нормам законодавчих актів та спеціальних правил, організували на земельній ділянці стихійне сміттєзвалище. Знаходиться воно на частково огородженій земельній ділянці поблизу сміттєпереробного заводу.

Як стверджують очевидці, дане сміттєзвалище існує на вказаній ділянці вже певний час та щоденно транспорт доставляє і вивантажує сміття.

Правоохоронці з'ясували, що будь-які договори оренди землі та акти обстеження відділом моніторингу землекористування будь-яких земельних ділянок у підприємства відсутні, також жодних договорів оренди з міськрадою не укладалися.

У рамках кримінального провадження працівники УЗЕ та слідства провели санкціоновані обшуки офісних приміщень комунального підприємства та безпосередньо самої території сміттєзвалища. До процесуальних дій працівники поліції залучили і представників екологічної інспекції та фахівців з геодезії.

Під час обшуку офісних приміщень підприємства правоохоронці вилучили бухгалтерську та звітну податкова документацію, що стосується діяльності із збирання, вивезення та зберігання сміття та документацію щодо незаконного виділення 13 га земельної ділянки, на якій незаконно здійснюється утилізація сміття.

Також під час слідчих дій було встановлено, що КП самовільно захопило частину земельної ділянки, вантажний автотранспорт, за допомогою якого здійснюється вивіз сміття та вилучено бухгалтерські документи вищевказаного підприємства, а також визначено площу засміченої території.

Таким чином, посадові особи комунального підприємства своїми діями допустили забруднення земель відходами шкідливими для довкілля та завдали державі збитків на суму понад мільйон гривень.

За фактом забруднення або псування земель слідчим відділом відкрито кримінальне провадження. Санкція статті 239 Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді штрафу до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років.

На даний час триває досудове розслідування по кримінальному провадженню, проводиться ряд досліджень для з'ясування рівня забрудненості.

Департамент захисту економіки

Національної поліції України

Схожі матеріали