Поліцією попереджено розтрату бюджетних коштів на суму 10 мільйонів гривень

clock
06.01.2017 13:18

Бюджетні цільові кошти перспективного розвитку та інвестицій були виділені на реконструкцію енергетичної підстанції високої напруги. Основні правопорушення, виявлені працівниками Управління захисту економіки (УЗЕ) в Запорізькій області, полягали у фіктивній тендерній документації. Прокуратурою скасовано договір щодо закупівлі робіт.

Співробітники Департаменту захисту економіки Нацполіції проводять превентивні заходи по дотриманню законодавства у бюджетній сфері. Поліцейськими постійно здійснюються перевірки фактів порушень законодавства під час освоєння бюджетних коштів, виділених за державними програмами та інвестиціями.

Так, у серпні 2016 року було проведено відкриті торги з закупівлі робіт по реконструкції підстанції високої напруги. Переможцем конкурсу визначено товариство, з яким укладено відповідну угоду.

Під час перевірки правоохоронці виявили ряд правопорушень, допущених як з боку розпорядників бюджетних коштів, так і зі сторони комерційної структури.

Зокрема, розпорядником бюджетних коштів у тендерній пропозиції було приховано реальний предмет публічної закупівлі. Так, не було зазначено, що у вартість проведення робіт було закладено 90 відсотків закупівлі устаткування і лише 10 відсотків робіт з його встановлення.

Крім того, працівниками УЗЕ встановлено відсутність у товариства-переможця конкурсних торгів необхідного персоналу та спеціальної будівельної техніки для виконання робіт у рамках договору.

За даними фактами слідчим управлінням ГУНП відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Наразі директорові товариства-розпорядника бюджетних коштів повідомлено про підозру. Йому загрожує покарання у вигляді штрафу до двохсот п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до 3-х років.

Враховуючи, що процес виконання робіт підрядником не розпочатий та кошти не перераховані, завдяки співробітникам підрозділу кошти залишились в бюджеті, а не «осіли» в кишенях правопорушників.

Департамент захисту економіки Національної поліції України

[email protected]

тел. довіри 098-103-96-59

Схожі матеріали