Поліцейські Донеччини притягують до відповідальності рецидивіста з бандформування «Оплот»

clock
04.04.2017 11:21

Цього тижня працівники поліції Донеччини оголосили про підозру п’яти бойовикам. Серед них – 40-річний вбивця, який майже половину свого життя провів за ґратами, а після відбуття чергового строку «розпочав службу» в лавах «збройних сил ДНР». Йому, як і решті затриманих, загрожує до восьми років позбавлення волі.

Наприкінці січня 2014 року мешканець Українська повернувся додому після відбуття покарання за скоєння тяжких кримінальних правопорушень. І вже за кілька місяців, дізнавшись, що в окупованому Донецьку існує бандформування «Оплот», куди набирають чоловіків різного віку з будь-яким минулим і гарантують хорошу зарплатню, він вирішив до нього вступити. Прибувши до воєнного комісаріату, що підпорядковувався «Міністерству оборони» так званої «ДНР», і назвавши там свої анкетні дані, найманець пройшов медичну комісію. Після цього, за власним бажанням, був направлений до пункту постійної дислокації військової частини «Оплот» у Макіївку.

У цьому пункті він та інші найманці проходили військову, стройову та фізичну підготовку. Спершу колишньому вбивці все подобалось: його призначили на посаду «контролера» на блокпостах, видали формений одяг, військове спорядження, автомат «Калашнікова» та посвідчення учасника військової частини «Оплот».

До функціональних обов’язків новоспеченого бойовика входило чергування на блокпостах та перевірка цивільних осіб. Так, спочатку чоловік ніс службу на пункті пропуску, розташованому між м. Харцизськом та м. Іловайськом, а потім – на блокпості в самому Донецьку.

На початку березня 2015 року, розчарувавшись в політиці командирів своєї воєнної частини та не отримавши обіцяної зарплатні, бойовик самовільно покинув військову службу і почав жити в селі Грабське Амвросіївського району. Потім подався на територію, підконтрольну Україні.

У березні цього року працівники Покровського відділу поліції викрили місцезнаходження колишнього учасника незаконних збройних формувань та затримали його.

Цього тижня поліцейські Донеччини зібрали докази причетності до діяльності терористів ще чотирьох учасників НЗФ. Усі вони були виявлені у населених пунктах, підконтрольних Україні – Слов’янську, Лимані, Краматорську. Вік затриманих – від 33 до 43 років.

Так, у Краматорську затримані два товариша, які під час окупації міста, у травні 2014 року, чергували на одному блокпості. Споглядати «бандерівців» їм здавалося краще, ніж працювати. Однак під час звільнення Краматорська їхні «командири» розбіглися, залишивши найманців без оплати, і бойовики повернулися до звичного життя – поки їх не викрили правоохоронці.

Усім колишнім бойовикам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 260 «Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань» Кримінального кодексу України. Кожному загрожує до восьми років позбавлення волі.

З початку року працівниками поліції Донеччини притягується до відповідальності 81 бойовик.

Прес-служба поліції Донецької області

Схожі матеріали