Контраст
Шрифт

Перша група поліцейських-«омбудсменів» пройшла підготовку (ФОТО, ВІДЕО)

clock
21.06.2016 10:30

Глава Національної поліції України Хатія Деканоідзе підкреслила, що чекає від цих працівників поліції, аби вони виправдали очікування звичайних людей щодо захисту їх прав у системі поліції. Про це вона заявила сьогодні, 21 червня, під час вручення сертифікатів поліцейським, які пройшли тренінг з підвищення кваліфікації у сфері захисту прав людини.
У заході також взяли участь заступник Голови Національної поліції України Костянтин Бушуєв, заступник Міністра юстиції України Гія Гецадзе, заступник керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олена Смірнова, керівники міжнародних проектів у сфері захисту прав людини.
Хатія Деканоідзе зазначила, що коли йдеться про правоохоронну систему, слід розуміти, наскільки важливими є права людини для самих правоохоронців.

«Це – цінність, яку особисто я – і я впевнена, що всі тут присутні люди – дуже сильно поважають. Адже якщо поліцейський – патрульний, слідчий, кожна людина, яка працює у великому організмі, що називається Національна поліція – якщо вони не розуміють, чому ми повинні захищати права людини – у нас нічого не вийде», – підкреслила Хатія Деканоідзе.

З цією метою кілька місяців тому в системі Нацполіції було створене Управління захисту прав людини (УЗПЛ). Цей підрозділ тісно співпрацюватиме з Міністерством юстиції України і міжнародними експертами. Крім того, працівники УЗПЛ займатимуться моніторингом дотримання прав людини в установах поліції, зокрема – в ізоляторах тимчасового тримання.

«Я робитиму все для того, і я впевнена, що ці люди – також, аби права людини були найбільш пріоритетними для Національної поліції України», – зазначила глава відомства.

Вона також додала, що найголовніше зараз – те, що довіра до Нацполіції складає приблизно 48 відсотків. Відтак цей рівень Хатія Деканоідзе назвала «кредитом довіри», який правоохоронці мають виправдати. Однак для цього поліцейські повинні навчитися працювати за іншими принципами і правилами, мати більш широке сприйняття України і її майбутнього.

Хатія Деканоідзе висловила подяку за підтримку іноземним партнерам, а також Міністерству юстиції, з яким Національна поліція тісно співпрацює у сфері надання юридичної допомоги громадянам. Крім того, глава Нацполіції зазначила, що безпека України є не лише її внутрішнім питанням, а й питанням безпеки всієї Європи. Тож потрібно, щоб Україна розвивалася і стала сильною державою у європейській родині.

«Я впевнена, що ціла команда, яка займатиметься правами людини в Національній поліції, працюватиме абсолютно по-новому. Вони працюватимуть так, щоб виправдати не сподівання своїх начальників, а щоб виправдати сподівання звичайних людей», – підкреслила Хатія Деканоідзе.


Департамент комунікації
Національної поліції України

Схожі матеріали
Діяльність