Небезпечні знахідки: як поводитись при виявленні невідомих предметів (ВІДЕО)

clock
25.05.2016 11:21

Піротехнічна служба ДСНС з початку року вилучила та знешкодила понад 19 тисяч вибухонебезпечних предметів.

З початку року піротехнічні підрозділи ДСНС здійснили 3 тис. 154 виїзди, в ході яких вилучено та знешкоджено 19 тис. 643 вибухонебезпечних предметів, у тому числі, 256 авіаційних бомб.

Аналогічна робота по виявленню та знешкодженню вибухонебезпечних предметів та боєприпасів була проведена на території багатьох областей, зокрема, в Івано-Франківській області було знешкоджено 8 застарілих боєприпасів часів Другої світової війни, Харківській області – виявлено та знешкоджено 30 боєприпасів воєнних часів, на Херсонщині -знешкоджено застарілі боєприпаси, що були виявлені раніше громадянами під час збору грибів у лісових масивах: два артилерійських снаряди калібром 152 мм та 76 мм, та мінометну міну калібром 82 мм.

Станом на 24 травня піротехніками виявлено та знешкоджено 344 боєприпасів.

Щодня піротехнічними підрозділами ДСНС України проводяться роботи щодо обстеження території країни, знешкодження та вилучення вибухонебезпечних предметів воєнного часу.

Досить часто застарілі боєприпаси знаходять громадяни під час проведення земельних робіт на присадибних ділянках, у полі, під час прогулянок у лісах та парках, відпочинку на річках та ставках, а також, у будівлях та підвалах, на території колишніх полігонів.

У зв’язку з цим, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вже не вперше звертається до громадян з проханням дотримуватися певних правил безпеки для збереження свого життя та життя інших людей: у разі виявлення вибухонебезпечних предметів ні в якому разі не торкатися до них, а одразу ж телефонувати на спецлінії «101» або «102».

Дотримуючись деяких правил безпеки, можна вберегти не тільки своє життя, а й життя оточуючих:

  • самостійно не пересувати підозрілий предмет під час його виявлення, не заливати рідинами, не засипати ґрунтом, нічим не накривати;
  • не намагатися самостійно знешкоджувати знахідку;
  • не здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив. Пам’ятайте: практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

Прес-служба Державної служби України з надзвичайних ситуацій 

 

 

 

Схожі матеріали