«Наша відповідь війні - мир та спокій у Маріуполі», - Арсен Аваков (ФОТО)

clock
12.06.2016 12:22

Про це сьогодні, 12 червня, заявив міністр внутрішніх справ під час святкування другої річниці звільнення Маріуполя від російських бойовиків.

"Сьогодні тут усі підрозділи, які брали участь у звільненні Маріуполя: від підрозділу Нацгвардії, тоді батальйону МВС, а зараз полку Нацгвардії "Азов", прикордонників, спецпідрозділів "Донбас", "Дніпро", нашої військової частини 3057, поліцейських та тих, хто сьогодні охороняє Маріуполь. Ми нарощуємо свої сили для того, аби навіть натяку не було на те, що ворог може підібратися до Маріуполя", - зазначив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Участь в урочистій церемонії взяли  заступник командувача Нацгвардії України Микола Балан, народні депутати України Андрій Білецький, Олег Ляшко, Сергій Тарута, перший заступник глави Національної поліції Вадим Троян, начальник ГУНП в Донецькій області В’ячеслав Аброськін, керівники інших силових відомств, представники міської влади.

Захід розпочався з хвилини мовчання. Присутні вшанували пам'ять патріотів, які захистили маріупольців ціною власного життя.

На думку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, «поки біля українських кордонів скажена собака путінського режиму» - у нас завжди є загроза миру. «Я погоджуюсь із тим, що Маріуполь дуже давно не відчуває ознак війни, не чує обстрілів. Для мене це дуже важливо, аби Маріуполь розвивався і ми це бачили. І це буде краща відповідь війні»- підкреслив Арсен Аваков.

Він додав, що: "Мир у Маріуполі неможливий без жителів його міста. Тут важлива подвійна позиція: і жителів  Маріуполя, і військових».

Жителів міста привітав також народний депутат України Андрій Білецький, один з командирів, які очолювали операцію по звільненню Маріуполя та Широкіного:

- Я щасливий, що ми подарували це свято місту, бо це свято мирного неба, мирної праці, мирних городян. А для бійців сьогоднішній день - це не свято, це стройовий огляд, щоб показати, що ми готові, ми підемо вперед і повернемо Україну українцям.

Заступник командувача Нацгвардії Микола Балан наголосив, що заради того, аби заводи працювали, а люди могли безпечно ходити по вулицях, загинули військовослужбовці, правоохоронці, мирні мешканці.

"Свобода просто так не дається. Воля просто так не дається. Але це повинно послужити прикладом для решти міст, сіл, населення. Хотів би звернутися до військовослужбовців: ви повинні бути прикладом і еталоном служіння українському народу і забезпечення безпеки в даному регіоні. Звернутися до молодого покоління, до дітей, школярів: ви будуєте майбутнє, ви ростете на сьогоднішній день, - у мирному місті", - звернувся до присутніх Микола Балан.

Другою домівкою назвав Маріуполь Перший заступник глави Нацполіції Вадим Троян, який брав участь у захисті міста.

"Браття, маріупольці, Я запам'ятав тільки три речі від Маріуполя, які у мене закарбувалися назавжди. Перше - коли на Грецькій працювала «зушка», вибухали гранати, стріляли РПГ, хлопець з другого поверху сусіднього будинку вийшов з українським прапором і кричав: «Хлопці, спасибі». Я пам'ятаю другу ситуацію, коли маріупольці вийшли з нами на Широкине і допомагали будувати окопи, приносили їжу і речі нашим хлопцям, щоб вони зупинили російського окупанта. Я пам'ятаю третє: коли на Східний мікрорайон прилетів «град». І я пам'ятаю, коли маріупольці, ті самі азовці, допомагали пораненим і витягали людей з будинків. Я бачу, як Маріуполь стає дійсно українським, і люди бачать правду. Дякую вам за підтримку", - зазначив Вадим Троян.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вручив начальнику поліції Донеччини В’ячеславу Аброськіну ключі від двох «КрАЗів» для виконання службових завдань у зоні бойових дій.

Голови силових відомств вручили нагороди військовослужбовцям та поліцейським, які безпосередньо брали участь у звільненні міста від збройних бандформувань та протягом двох років захищали мешканців міста від терористичної агресії.

Загалом державними та відомчими нагородами було відзначено близько 200 працівників Нацгвардії та Нацполіції. Наказом Президента України орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджений підполковник поліції Олексій Мірошниченко, т.в.о. начальника Торецького відділення поліції.

У супроводі оркестру Головного управління НП в Донецькій області захисники рушили маршем вулицями Маріуполя.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали