Нацгвардійці взяли участь у міжнародних навчаннях у Румунії (ФОТО)

clock
16.09.2016 08:45

Нацгвардійці взяли участь у міжнародних навчаннях у Румунії за стандартами сил жандармерії Європейського союзу.

На запрошення жандармерії Румунії представники Національної гвардії України взяли участь у другій частині Міжнародних навчань «RoGendIntEx-2016», які проходили в Центрі підготовки підрозділів жандармерії Румунії в м. Окюрі.

«RoGendIntEx-2016» націлений на підготовку співробітників поліції, жандармерії, військових із різних держав для підвищення їх потенціалу в галузі управління кризових ситуацій та для проведення міжнародних місій.

З 2007 року проходило створення сил жандармерії Європейського союзу, куди зараз входять сім держав-членів: Франція, Італія, Іспанія, Нідерланди, Португалія, Румунія, Польща. Також Литва – як країна-партнер та Туреччина в якості спостерігача. Формування EUROGENDFOR є інструментом Європейського Союзу, складається з підрозділів поліції з військовим статусом, направлених державами-засновниками добровільно для зміцнення міжнародного потенціалу антикризового управління.

У міжнародний склад входили представники жандармерії Румунії, по 1-2 учасника з 19 різних країн та представники від НАТО і Департаменту миротворчих операцій ООН. Від України брали участь військові Національної гвардії – підполковник Роман Андрушко і майор Борис Ящук. Останній виконував роль командира поліцейського підрозділу - вперше у якості експерименту офіцер іншої країни був командиром підрозділу жандармерії Румунії. Підполковник Роман Андрушко ж виконував обов’язки на посаді начальника служби оперативних чергових.

Умовні обставини для проведення навчань підготовлено з урахуванням досвіду операцій з підтримки миру та безпеки ООН та ЄС а також у зв'язку з ситуацією у Європі щодо напливу біженців.

Тренувальні операції проходять на основі сценаріїв, адаптованих до реальних подій, де соблива увага приділяється забезпеченню згуртованості учасників різних національностей для забезпечення сумісності, а також встановлення загальних процедур для роботи з дотримання обов'язкових положень міжнародного права, зокрема, прав людини.

Цього року навчання проводилися в умовно визначеній країні – Ерджезії, де виник конфлікт між районами Мадера та Сагота. Розвиток сценарію нагадує події, що сталися в Україні. Починається умовний конфлікт між вигаданими районами з приводу, що Президент Ерджезії Джон Браун відмовився від торговельної угоди з Європейським Союзом через тиск з боку Мадери і 800 тис. людей вийшли на демонстрацію. Президент Браун у відповідь підписує правообмежувальні закони. ЄС направляє до цієї країни жандармерську місію, роль якої виконувала міжнародна команда на тренуваннях в Румунії.

Навчання проходили англійською мовою і були розраховані на слухачів, які мають достатній рівень мовної підготовки. Використовувалися поліцейська термінологія та абревіатури, які застосовуються під час проведення міжнародних операцій ООН з підтримання миру та безпеки, а також місій Європейського союзу.

Під час навчання командування Центру відмітило високий рівень фахової підготовки представників Національної гвардії України.

Співпраця із жандармерією Румунії на цьому не завершується і НГУ продовжуватиме обмін досвідом та участь у різноманітних проектах для підвищення кваліфікації військовослужбовців.

За матеріалами прес-служби НГУ

Схожі матеріали