На Донеччині відкрили перший унікальний Центр безпеки громадян (ФОТО, ВІДЕО)

clock
23.11.2016 11:32

У місті Лиман Донецької області запрацював перший в Україні Центр безпеки громадян. Він розташований на провулку Бригадному, 6/1, й обслуговуватиме 40 населених пунктів, об’єднавши під одним дахом пожежно-рятувальну службу, поліцію та швидку допомогу. На відкритті були присутні міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін.

«Це експериментальний центр безпеки, в якому будуть об'єднані і медична служба, і служба рятувальників, і поліцейські підрозділи. Ми дуже розраховуємо, що він допоможе зробити життя лиманців безпечнішим, зручнішим і комфортнішим», – підкреслив під час відкриття Центру глава МВС Арсен Аваков.

На думку міністра, створення такого центру саме на Донеччині – гостра необхідність: таким чином 42 тисячі громадян, що живуть в умовах наближеності до зони проведення АТО, отримають гарантію повної безпеки у випадку виникнення надзвичайних ситуацій.

На базі центру буде створено команду добровольців-вогнеборців, які разом із професійними пожежниками будуть виїжджати на виклики. Така практика вже тривалий час існує у Сполучених Штатах Америки, Канаді, Німеччині та інших країнах.

«Це дозволить максимально скоротити час прибуття на місце пожежі. Залучення добровольців до пожежогасіння на ряду з професіоналами – один з напрямків масштабної реформи Державної служби з надзвичайних ситуацій», – повідомив голова Держслужби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін. Він додав, що на Донеччині заплановано відкриття ще трьох таких центрів.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков також повідомив, що реформа Державної служби України з надзвичайних ситуацій в 2017 році буде в повній мірі реалізовуватися. «Для рятувальників вона буде полягати в підвищенні зарплат і забезпеченні новою технікою. Але їм також буде делеговано і більше відповідальності. Сьогоднішня подія – ще один крок у цьому напрямку», – зазначив глава МВС.

Нагадаємо, реформа ДСНС стартувала у вересні 2016 року. Вона передбачає удосконалення системи реагування підрозділів Держслужби України з надзвичайних ситуацій, суттєве розширення мережі місцевих пожежних команд, а також залучення добровольців до забезпечення пожежної охорони. Кількість органів управління районного рівня відповідатиме кількості новостворених адміністративних районів. Частина пожежних депо та пожежної техніки ДСНС перейде територіальним громадам для організації власної пожежної охорони. Також будуть підсиленні пожежно-рятувальні підрозділи ДСНС районного рівня, а склад чергових караулів – доукомплектований до нормативної чисельності.

Департамент комунікації МВС України

 

Схожі матеріали