МВС України й Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) налагоджують співпрацю у напрямку протидії ВІЛ/СНІД (ФОТО)

clock
28.03.2016 07:39

Про цей йшлося під час зустрічі представниці Офісу Охорони Здоров’я Агентства США з Міжнародного розвитку (USAID) в Україні та експертів USAID з представниками Міністерства внутрішніх справ України на чолі з Мері Акопян, директором Департаменту міжнародного співробітництва та європейської інтеграції (ДМСЄІ), що відбулася у МВС.

Зустріч, ініційована представниками USAID у межах розробки проекту технічної допомоги для зміцнення реалізації програми з протидії ВІЛ/СНІД у пенітенціарних установах, правоохоронних органах і закладах реабілітації наркозалежних.

Під час обговорення сторони торкнулися багатьох актуальних питань. Зокрема, йшлося про те, що інфекція ВІЛ поширюється, насамперед, у зоні вживання ін’єкційних наркотиків. Саме з цією верствою населення під час виконання службових обов’язків тісно взаємодіють два підрозділи Національної поліції України: Департамент протидії наркозлочинності та патрульні поліцейські. Представники USAID цікавилися заходами безпеки поліцейських під час контакту зі згаданим контингентом, а також рівнем толерантності працівників правоохоронного відомства щодо наркозалежних та ВІЛ-інфікованих.

У результаті обговорення сторони дійшли висновку, що як у суспільстві загалом, так і серед працівників правоохоронного відомства слід проводити профілактичні заходи, зокрема навчання, спрямовані на підвищення рівня обізнаності щодо поширення ВІЛ/СНІД, засобів і заходів захисту від цього захворювання.

Заступник начальника Департаменту протидії наркозлочинності НП України Юрій Буковський наголосив, що навчальні тренінги варто проводити в регіонах, мінімізуючи відрив працівників поліції від службових обов’язків.

Цю позицію підтримав і заступник директора Департаменту формування політики щодо підконтрольних міністрові органів влади та моніторингу МВС України Геннадій Гончарук, додавши, що доречно було б організувати підготовку спеціалістів по роботі з особовим складом з цього напряму. «У правоохоронному відомстві до реформи був відсутній інститут тренерів з підготовки за конкретними напрямами, – відзначив Геннадій Гончарук. – Застосування такої методики дозволило б проводити навчання на постійній основі».

На думку представників міністерства, як підсумувала керівник ДМСЄІ МВС України Мері Акопян, навчальний курс щодо протидії ВІЛ/СНІД варто було б інтегрувати в загальну систему підготовки кадрів системи МВС, адже таким чином буде охоплено 100 % особового складу.

Такий підхід – «тренінги для тренерів» – схвалили й партнери. Ольга Дудіна, менеджер проектів у сфері охорони здоров’я USAID, зазначила, що, як показує міжнародний досвід, «каскадна» схема навчання є доволі ефективною.

З огляду на те, що у процесі реформування відомства МВС практикує активне залучення профільних спеціалістів з інших установ та організацій, обговорення реалізації «каскадної» схеми буде продовжено.

Наприкінці зустрічі Мері Акопян, очільниця ДМСЄІ МВС України,подякувала представникам USAID за прагнення налагоджувати співпрацю щодо питань, актуальних як у професійній діяльності правоохоронців, так і у їхньому повсякденному житті.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали