Контраст
Шрифт

Кіберполіція викрила групу скімеристів, які спустошували банківські рахунки громадян (ФОТО)

clock
31.08.2018 12:57

Скімінгові пристрої зловмисники встановлювали в закладах харчування Дніпропетровщини. Після цього використовували скомпрометовані банківські картки відвідувачів закладу для викрадення коштів з їх банківських рахунків. Наразі організатора злочинної групи затримано в порядку статті 208 КПК України. Вирішується питання щодо оголошення підозри його спільникам.

Поліцейські встановили, що злочинна група складалася з трьох осіб - 26-річного організатора та двох його спільників 27 та 29 років. Зловмисники організували схему викрадення коштів з карткових рахунків громадян шляхом компрометації карток із використанням скімінгових пристроїв.

Так, двоє із учасників злочинної групи, для постійного та безперешкодного доступу до POS-терміналів громадян, тимчасово працевлаштовувалися у різноманітних закладах харчування та роздрібної торгівлі на території Дніпропетровської області. Потім замасковано встановлювали  скімінгові пристрої та, в процесі сплати громадянами послуг через POS-термінали, отримували з платіжних карток конфіденційну інформацію.

Компрометування карток проводилося з використанням  комп’ютерної техніки та різноманітних пластикових карток, в тому числі і так званого «білого пластику».

За попередніми даними, встановлено 25 фактів компрометації карток, за якими спричинено збиток на загальну суму 410 тисяч гривень.

Злочинну діяльність групи викрили працівники Придніпровського управління кіберполіції спільно з детективами поліції Дніпропетровщини, працівниками внутрішньої безпеки та прокуратури. Поліцейські провели за місцем проживання підозрюваних санкціоновані обшуки. Під час проведення слідчих дій правоохоронці вилучили скімінговий пристрій, комп’ютерну техніку, флешки з інформацією, платіжні квитанції, документацію та чорнові записи. Крім того, вилучено близько півсотні скомпрометованих платіжних карток.

Поліцейські за даним фактом розпочали кримінальне провадження за ч. 4 ст. 185 (Крадіжка) КК України. Організатора затримано в порядку ст. 208 КПКУ. Вирішується питання про повідомлення про підозру учасникам злочинної групи та обрання їм запобіжного заходу.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України

Схожі матеріали
Діяльність