Гідрометслужбі України – 95 років

clock
19.11.2016 11:27

Цьогоріч Гідрометеорологічна служба України відзначає 95 років від дня створення. 2016 рік для вітчизняної Гідрометслужби - це також 245 років від початку проведення перших інструментальних метеорологічних спостережень і 180 років з часу утворення першої на теренах України метеорологічної обсерваторії – Луганської.

Розвиток метеорологічних спостережень в Україні, як і в усьому світі, був викликаний господарською діяльністю людини. Врахування метеорологічних і кліматичних умов було необхідним і в процесі вирішення оборонних завдань. Так, з перших годин аварії на Чорнобильській атомній електростанції у 1986 році фахівці Гідрометслужби брали участь у гідрометеорологічному забезпеченні робіт з ліквідації наслідків аварії. Результати радіометричних і гідрометеорологічних спостережень разом з іншими даними про ситуацію дозволили Уряду країни приймати обґрунтовані рішення щодо ліквідації та мінімізації наслідків аварії на ЧАЕС.

Сьогодні державна система гідрометеорологічних спостережень – це комплексна багаторівнева вимірювально-інформаційна система, призначена для проведення постійних спостережень за станом атмосфери, водних та інших об’єктів. У жовтні 2011 року обласні центри з гідрометеорології були передані у безпосереднє підпорядкування Українському гідрометеорологічному центру.

Основу системи спостережень складають 124 метеорологічні станції, 22 авіаметеорологічні, 7 аерологічних, 5 радіолокаційних, понад 25 гідрологічних станцій і підрозділів, 10 морських, 3 спеціалізовані агрометеорологічні,  2 воднобалансові, 2 сніголавинні, 1 селестокова,  озерні станції на водосховищах, 341 гідрологічних річкових, 59 озерних, 10 морських постів, значна кількість метеорологічних та агрометеорологічних постів. Базові спостереження за забрудненням атмосферного повітря проводяться на 129 стаціонарних постах у 39 містах, поверхневих вод суші - у 201 пункті, морських вод - у 56 пунктах, ґрунтів - у 19 адміністративних районах.

В Україні функціонує розгалужена радіометрична мережа. Гідрометеорологічна служба України має експедиційні судна річкового, озерного та морського типу. Обласні та регіональні Центри здійснюють збір, узагальнення даних спостережень для випуску основного продукту гідрометеорологічної служби – прогнозів та створення відповідних баз і банків даних.

З метою сталого функціонування і подальшого розвитку національної гідрометеорологічної служби в Україні Верховною Радою 18 лютого 1999 року прийнято Закон України «Про гідрометеорологічну діяльність», який є основним документом в діяльності Гідрометслужби України. Далеко не кожна національна гідрометеорологічна служба держав світу має профільний закон.

На даний час Гідрометслужба України активно реалізує проекти Європейського Союзу. Одним з таких є РОДОС – комп’ютерна система підтримки прийняття рішень з реагування на радіаційні аварії. Система РОДОС впроваджена як інструмент підтримки прийняття рішень при аварійних ситуаціях, що можуть статися на АЕС (інших ядерних об’єктах), прогнозування наслідків таких аварій на основі даних оперативного моніторингу радіаційного стану довкілля, прогнозу погоди і водності річок, радіоактивного забруднення і доз для населення, а також прогнозу ефективності післяаварійних контрзаходів. Впровадження РОДОС в Україні дозволить гармонізувати систему аварійного реагування на можливі радіаційні аварії з сусідніми європейськими країнами і підніме рівень аварійного реагування в Україні до європейських стандартів.

17 вересня 2014 року Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження № 847-р, яким фактично відкрито поле діяльності щодо імплементації Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. На виконання цієї Угоди розроблено Плани заходів, у виконанні ряду пунктів яких задіяне Управління гідрометеорології разом з гідрометеорологічними організаціями.

З 1948 року Україна є членом-засновником Всесвітньої Метеорологічної Організації (ВМО). Інформація з 16 метеорологічних і 7 аерологічних станцій постійно надходить у Глобальну систему телезв’язку ВМО. Ряд метеорологічних станцій входить в Глобальну систему спостережень за кліматом і деякі з них нагороджено почесними грамотами ВМО за зразкову роботу. Спостереження за гідрологічними умовами та геофізичними величинами здійснюється відповідно до стандартів та рекомендацій ВМО.

Багатогранна професійна діяльність працівників гідрометеорологічної галузі відшліфувала в своїх рядах справжню коштовність – висококваліфікованих спеціалістів. Це вони займаються науковою гідрометеорологічною діяльністю, розробляють нові технології, випробовують нові прилади та автоматизовані станції, вивчають і прогнозують поведінку примхливої погоди, вимірюють сніговий покрив на різних маршрутах і витрати води на річках, проводять справжні наукові агрометеорологічні дослідження для подальшого вдалого прогнозування врожайності сільськогосподарських культур, до того ж щодня знаходяться на передовій, першими зустрічають негоду.

Саме гідрометеорологи успішно співпрацюють у тандемі з Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Збройними Силами України, що надзвичайно важливо саме сьогодні, коли Україні доводиться виборювати право бути незалежною та вільною державою. Чимало молодих хлопців-гідрометеорологів служать зараз у лавах Збройних Сил України, захищаючи територію країни від ворога. Це дійсно герої нашого часу, справжні патріоти Батьківщини та висококваліфіковані фахівці гідрометеорології.

Прес-служба ДСНС України

 

 

 

Схожі матеріали