ДСНС: Рятувальники провели комплексні навчання підрозділів (ФОТО)

clock
21.06.2018 09:06

Щодня в Україні рятувальники проводять комплексну роботу щодо попередження виникнення різного роду надзвичайних ситуацій, а також перевіряють готовність підрозділів до дій за призначенням.

Зокрема, спільно з медиками, представниками Нацполіції та Національної гвардії фахівці ДСНС беруть участь у тактико-спеціальних навчаннях та тренуваннях, в ході яких відпрацьовуються питання взаємодії відповідних служб під час ліквідації різного роду надзвичайних подій

Так, у Чернівецькій області, 20 червня у рамках перевірки КП «Міжнародний аеропорт Чернівці» було проведено відпрацювання практичних дій працівників аеропорту та оперативних служб міста Чернівці на випадок умовної авіакатастрофи літака та проведення пошуково-рятувальних робіт під час такої події. За задумом, літак, що виконував рейс Бориспіль-Чернівці, не долетів вчасно до місця свого призначення, зв’язок із ним обірвався. На його борту, за легендою, знаходились 58 пасажирів та 5 членів екіпажу. Про подію негайно проінформували керівництво аеропорту та Управління ДСНС України у Чернівецькій області. До пошуку повітряного судна та потерпілих було залучено рятувальників та гелікоптер ДСНС України, що вилетів до Чернівців із Ужгорода. Одночасно і цим, на лінію 101 надійшла інформація від очевидця про падіння літака поблизу річки Прут та його загорання, внаслідок чого травмувалися пасажири і потребували допомоги. За вказаними координатами прибули вогнеборці Державної пожежно-рятувальної частини № 2 м. Чернівців та пожежна команда імжнародного аеропорту «Чернівці» й приступили до гасіння пожежі літака. У рамках проведення практичних відпрацювань учасники демонстрували свої дії з порятунку людей, надання допомоги потерпілим.

На місці умовної події було розгорнуто пункт управління УДСНС та пункт прийому постраждалих, де медики надавали необхідну першу допомогу. Опісля ліквідації умовної пожежі та встановлення остаточної інформації про загиблих, постраждалих та врятованих осіб практична частина відпрацювань завершилась. До проведення пошуково-рятувальних робіт під час навчань від обласного Управління ДСНС залучалися 6 одиниць техніки та 25 чоловік особового складу, а також 1 гелікоптер ДСНС та 5 рятувальників. Комісія з перевірки КП «Міжнародний аеропорт Чернівці» обговорила разом із учасниками тренувань їх дії та підбила підсумки заходу.

На Черкащині, 19 червня, на території лісового масиву ДП «Звенигородське лісове господарство», відбулися тактико-спеціальні навчання. За тактичним задумом навчань, через необережне поводження з вогнем людей, які відпочивали в лісі, виникло загорання сухої трави на площі 150 м.кв. Під час патрулювання лісових насаджень, працівники лісової охорони, які виявили пожежу, одразу повідомили керівництво лісництва. Першими до місця пожежі прибувають працівники лісового господарства з ранцевими оприскувачами і «хлопавками» та розпочинають її гасіння. Слідом за командою прибув трактор з плугом для оборювання осередку пожежі по периметру аби не допустити подальшого розповсюдженню вогню. З’ясувавши, що наявних сил лісової охорони для ліквідації пожежі недостатньо,  тож керівництвом навчань прийнято рішення залучити місцеву пожежну охорону із села Мар’янівка та добровільну пожежну команду із села Лебедин. Остаточно ліквідувати пожежу вдалося силами рятувальників Державної пожежно-рятувальної частини №17 міста Шпола, які на місці події провели оперативне розгортання та подали стволи  на гасіння пожежі. 

20 червня у Сумах відбулися навчання на базі будівельного гіпермаркету ТОВ “Епіцентр-К". Перш за все, рятувальникам продемонстрували приміщення центру, загальна площа якого становить близько 24 тис. 200 кв. м. Фахівці Державної служби України з надзвичайних ситуацій оглянули в якому стані знаходяться шляхи евакуації, внутрішні пожежні крани та вогнегасники. Персонал закладу розповів, як діяти на випадок виникнення надзвичайної ситуації. А для перевірки їхніх знань, було зімітовано умовну пожежу в деревообробному приміщенні. Після спрацювання пожежної сигналізації проводилась евакуація відвідувачів на вулицю. До місця події прибули пожежно-рятувальні підрозділи обласного центру. Ланки газодимозахисної служби обстежили приміщення гіпермаркету, де виявили п`ятьох умовних постраждалих, яких негайно вивели на свіже повітря. Основні зусилля рятувальники зосередили на ліквідації осередку умовного загоряння та захисті суміжних приміщень. Також, відпрацьовувалось розгортання авто драбини, яка дозволяє проводити доставку особового складу та проведення гасіння з покрівлі. Сьогоднішнє відпрацювання відкрито продемонструвало жителям та гостям Сумщини, як забезпечується протипожежний захист у будівельному гіпермаркеті та наскільки обізнаний персонал щодо дій під час пожежі.      

Загалом, тренування та спільні навчання щодо попередження виникнення різного роду надзвичайних ситуацій, а також оперативного реагування при виникненні НС триватимуть і надалі по всій території країни. Адже саме регулярні відпрацювання допомагають виявити слабкі місця та недоліки, а також підсилюють готовність і спроможність підрозділів до дій за призначенням.

 

Прес-служба ДСНС

Схожі матеріали