Контраст
Шрифт

Арсен Аваков закликав Раду підтримати законопроект про кримінальні проступки (ФОТО, ВІДЕО)

clock
23.09.2016 12:17

Законопроект було розроблено за ініціативою МВС у співпраці з Комітетом ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та низкою народних депутатів. У разі прийняття закону нетяжкі злочини, так звані дрібні кримінальні проступки, розглядатимуться дільничними, що дасть змогу суттєво розвантажити роботу слідчих. Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

За його словами, сьогодні слідчий може вести одночасно до 600 справ, значна частина з яких – це дрібні правопорушення.

«Ми хочемо прибрати дрібні справи. Тобто якщо людина вкрала курку, то це має бути окреме провадження, аніж справи по вбивству. Це дасть змогу ще більше стимулювати процес», – зазначив Арсен Аваков.

Він додав, що на розгляд Верховної Ради також повторно був подано оновлений варіант закону щодо протидії «злодіям у законі».

На думку міністра, швидке прийняття цих законопроектів посилить діяльність Нацполіції та знизить рівень злочинності.

«Я хочу застерегти і політиків, і громадських діячів. Процес змін – це процес, який потребує зусиль і ми проходимо через ці ситуації. Я впевнений, що ситуацію зі збільшення рівня злочинності ми зможемо врегулювати разом із змінами в економіці і завершенням конфлікту на Сході», – зазначив Арсен Аваков.

Серед інших причин загострення криміногенної ситуації в країні міністр виділив масштабні міграційні процеси.

«За роки війни у Київ заїхало близько мільйона  біженців-мігрантів з території Донбасу. По всій країні від двох до трьох мільйонів осіб створюють також певну проблематику. Це важко контролювати у статистиці», – зазначив очільник МВС.

На його думку, також на ріст рівня злочинності вплинула реформа поліції, адже по суті декілька місяців був перехідний період.

«Значна частина колишніх міліціонерів були демотивовані, не розуміли свою подальшу долю та перелаштовувалась на нові рейки. Частину ми звільнили. Ми свідомо йшли на це, розуміючи що буде критична точка, з якої нам потрібно буде підніматися», – підкреслив Арсен Аваков.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність