Арсен Аваков: Презумпція правоти поліцейського має стати соціальною нормою

clock
26.09.2016 07:24

Необхідно, аби суспільство прийняло цей імператив не як обмеження громадянських свобод, а як безумовне правило власної безпеки. Про це сьогодні, 26 вересня, заявив Арсен Аваков.

При цьому право громадянина на оскарження дій поліцейського не буде обмежене будь-яким чином, а лише відстрочене на дуже короткий термін.

«Це висока відповідальність і високі права для поліції, але другого шляху побудови ефективної правоохоронної системи немає. Поліція, що реформується повинна і буде отримувати і більше прав і більше довіри суспільства», – наголосив міністр внутрішніх справ.

При цьому необхідно вдосконалювати професійність поліцейських сил, розширюючи  як рівень їх компетентності, так і відповідальності за забезпечення свобод.

«Повага до правил, законності і процедур – лише розширює громадянські свободи», – повідомив Арсен Аваков.

Він додав, що презумпція правоти поліцейського повинна працювати, як це відбувається в Німеччині, США, Великобританії, Франції, Італії, Канаді та багатьох інших країнах. Принцип «спочатку підкорись – потім оскаржуй» – один з інструментів побудови системи колективної безпеки західного світу.

Міністерство внутрішніх справ України буде пропонувати парламентарям імплементувати цю норму в законодавчому полі. Наразі до внесення на розгляд Верховної Ради готується пакет законодавчих ініціатив, де буде закріплено зазначений принцип.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали