Арсен Аваков: Німеччина – наш надійний партнер на шляху реформ

clock
10.02.2017 11:26

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України в ході зустрічі з Президентом федеральної поліції Німеччини Дітером Романном під час свого дводенного робочого візиту до Берліну.

Очільник відомства висловив вдячність за налагодження співпраці між Державною прикордонною службою України та Федеральною поліцією Німеччини, в тому числі за надане технічне та медичне устаткування для потреб прикордонної служби. Він також відзначив важливість допомоги, наданої Німеччиною, при підготовці України до проведення «Євро-2012».

Нагадаємо, нещодавно, поліція ФРН передала українським колегам 3 автомобілі Mercedes-Benz Sprinter, в якості гуманітарної допомоги для органів поліції та МВС України. Також, у 2016 році Німецькою Стороною було надано експертну допомогу з підвищення кваліфікації для представників Національної поліції у формі проведення трьох навчальних модулів для 15 учасників тривалістю в один тиждень кожний. Дані модулі було проведено поліцією Федеральної землі Вільної держави Баварія у м. Наббург. 

Українські правоохоронці співпрацюють із колегами з кримінальної поліції Німеччини у боротьбі з кіберзлочинністю. Так, у грудні минулого року було підписано Угоди з Європолом, що дозволить покращити співробітництво у боротьбі з усіма видами злочинних проявів та тероризму між Україною та ЄС, в тому числі з Німеччиною, де ми вже співпрацюємо в рамках двосторонньої міжурядової угоди про співробітництво у боротьбі з організованою злочинністю та тероризмом. Завдяки досягненню домовленостей, Україна буде долучена до баз даних Європолу.

Під час обговорення процесу реформування поліції України окремо було розглянуто питання можливості започаткування співпраці між двома правоохоронними органами  стосовно створення новітньої системи підготовки поліцейських, обміну досвідом, підвищення кваліфікації правоохоронців та спільних навчань.

«На даному етапі ми плануємо заручитися підтримкою Німеччини у наданні експертної допомоги, обміну досвідом  та підвищенні кваліфікації, а також у реформуванні системи підготовки кадрів поліції», - зазначив Арсен Аваков.

Німеччина та Україна також продовжать багаторічну співпрацю з Німецькими колегами з Федеральної поліції стосовно вдосконалення та переоснащення Державної прикордонної служби. Вже завершено стратегічне планування розвитку Державної прикордонної служби України на період до 2020 року та виконано всі заходи, передбачені планом лібералізації ЄС візового режиму для України. Відзначимо, що наразі рівень довіри населення до прикордонників високий і поступається лише Збройним Силам та Нацгвардії. 

«Цьогорічний бюджет відомства дозволить розвивати службу і забезпечити достойну зарплатню співробітникам. В умовах російської агресії служба зуміла продовжити системне реформування як правоохоронне відомство, але з урахуванням необхідності не лише охорони, а й оборони державного кордону. Державна прикордонна служба України активно співпрацює з Консультативною Місією ЄС (EUAM) та іншими іноземними інституціями.

Представники Федеральної поліції ФРН відіграють ключову роль в реалізації проекту Твіннінг «Підтримка Державної прикордонної служби України у подальшому запровадженні принципів інтегрованого управління кордонами, зокрема у сфері перевірки документів та виявлення викрадених автомобілів». – повідомив очільник МВС.
Суттєвим є також внесок експертів Федеральної поліції ФРН до розробки Національної стратегії Інтегрованого управління кордонами. Новаторський підхід європейських колег дав змогу запровадити новітню модель створення «інтелектуального кордону». 

«Я вдячний поліції Німеччині і Вам, пане Романн, за допомогу, яку ви надаєте Нацполіції на стадії реформування та  становлення. Ми цінуємо вашу зацікавленість та готовність до співпраці», - повідомив Арсен Аваков.
На знак подяки Міністр внутрішніх  справ України Арсен Аваков запросив Президента федеральної поліції Німеччини відвідати Україну цього року.

Довідка:

Федеральна поліція Німеччини (Bundespolizei, скор. BPOL; до 2005 року – Федеральна прикордонна служба Bundesministerium des Innern, BGS назва відображає основне завдання у той час - охорона державних кордонів) - заснована в 1951 році і підпорядковується Федеральному міністерству внутрішніх справ ФРН.

До переліку завдань Федеральної поліції входять:

-    поліцейська охорона державних кордонів на суші, у повітрі (в 30-ти кілометровій зоні вглиб країни) і на воді (в 50-ти кілометровій зоні), включаючи і контроль документів;

-    транспортна поліція (на залізниці) в тому числі забезпечення безпеки на вокзалах;

-    захист безпеки повітроплавання;

-    забезпечення безпеки на борту повітряних суден;

-    захист конституційних органів і федеральних міністерств;

-    берегова охорона;

-    поліцейські функції під час воєнного стану;

-    підтримка операцій міжнародних організацій за кордоном, охорона дипломатичних представництв ФРН за кордоном;

-    підтримка Федерального відомства кримінальної поліції в питаннях охорони фізичних осіб;

-    кримінальне переслідування злочинів, пов'язаних з незаконним перетином державних кордонів;

-    допомога при катастрофах і т. д.

Штаб-квартира Федеральної поліції знаходиться в Потсдамі, налічує 10 дирекцій (включаючи дирекцію поліції готовності).

До складу Федеральної поліції крім іншого входить спецназ GSG 9.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали