Анастасія Дєєва: Ставлення до дітей - найкращий показник роботи правоохоронців (ФОТО)

clock
13.10.2017 11:59

Сьогодні, 13 жовтня, у Міністерстві внутрішніх справ, відбулася робоча зустріч щодо удосконалення діяльності підрозділів Національної поліції України з питань захисту дитини.

Засідання відбулося в рамках виконання Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння щодо підтримки ініціативи співробітництва в  галузі захисту прав дитини між Міністерством внутрішніх справ України, Національною поліцією України, Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Agriteam Canada.

Захід відкрила заступник міністра внутрішніх справ з євроінтеграції Анастасія Дєєва. Вона зазначила, що питання дітей стає пріоритетом у роботі Міністерства та центральних органів влади.

«Трансформація, що відбулась за 3 роки дуже важлива, адже тема дітей, в тому числі, є компетенцією МВС. Діти - це рівноправні громадяни, що потребують особливої уваги та нових підходів у роботі правоохоронців з ними. Адже саме поліція першою контактує з дитиною у кризовій ситуації, тому має емпатично ставитись до питань її прав і свобод, надавати комплексну допомогу при складних обставинах», - зазначила Анастасія Дєєва.

За словами заступника міністра, проект, що триватиме 2 роки, відкриває можливість створити окремий спеціалізований орган щодо справ дітей.

«Необхідна переатестація працівників поліції, щоби відсіяти випадкових людей. Працівники ювенальної превенції та їх функції мають бути прописані в законодавстві – пошук дітей, повернення їх додому, розкриття злочинів. Ми прагнемо створити ефективний підрозділ, що надаватиме всю необхідну допомогу дітям, що потрапили в біду» - прокоментувала Лариса Зуб.

Заступник міністра Анастасія Дєєва наголосила, що активна співпраця з міжнародними партнерами рухає вперед та відкриває двері до нових можливостей.

Директор офісу Agriteam Canada ltd. в Україні Танія Лей Санфорд Аммар зазначила, що з 2010 року, коли почалося обговорення реформи ювенальної превенції, вдалося досягти помітних результатів.

«Поєднання політичної волі із компетенціями спеціалістів – наша методологія роботи. Одне з головних завдань – перегляд структурних та функціональних особливостей підрозділів, що працюють з дітьми.

Після цього разом із Національною поліцією ми перейдемо до розробки тренінгів та навчальних матеріалів. Це амбітний проект для усіх нас і ми очікуємо, що наші спільні зусилля принесуть  відчутний результат» - прокоментувала Директор офісу Agriteam Canada.

В свою чергу Андро Гігаурі, консультант з питань захисту прав дітей Представництва Дитячого фонду ООН (Юнісеф) в Україні, який також є партнером проекту, подякував МВС України за готовність до співпраці.

«У різних країнах різні юрисдикції, у кожної країни свій шлях, але в Міністерстві внутрішніх справ України для нас завжди відкриті двері. Ми працюватимемо з Міністерством протягом двох років аби розробити нові тренінгові програми та включити їх у курси підготовки поліцейських. Разом із Agriteam Canada ми також плануємо створити систему супервізїї поліцейських, що працюють з дітьми – як і з тими, хто постраждав внаслідок правопорушень, так і з тими, хто опинився в конфлікті з законом» -  зауважив Андро Гігаурі.

На завершення заходу експерти обговорили результати аналізу функцій та завдань структурних підрозділів НПУ в частині захисту прав дитини, а також результати оцінки навчальних потреб НПУ щодо висвітлення питання захисту прав та законних інтересів дітей.

Нагадаємо, що документ було підписано 31 серпня 2017 року між Міністерством внутрішніх справ України, Національною поліцією України, Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Agriteam Canada.

Департамент комунікації МВС України

Фото Андрій Новицький

Схожі матеріали