Контраст
Шрифт

Завдати ворогу нищівних втрат: історія Героя України Віталія Грицаєнка

clock
21.06.2022 11:00

Високий бойовий дух, вірність Військовій присязі, мужність, витривалість, благородство. Саме з такими словами асоціюються в Україні та цілому світі захисники Маріуполя — міста-руїни, від якого стараннями регулярної армії РФ мало що залишилось…

Серед загиблих оборонців Маріуполя — заступник командира окремого загону спеціального призначення «Азов» з бойової та спеціальної підготовки старший лейтенант Віталій Грицаєнко, позивний «Гоголь», який добровольцем став до лав підрозділу у перші роки тоді ще неоголошеної російсько-української війни.

Полтавчанин, військовий професіонал найвищого ґатунку, який здобув офіцерські погони своєю ратною працею. 27 лютого 2022 року бойові кораблі Російської Федерації розпочали обстріл узбережжя Азовського моря в районі Маріуполя з подальшими спробами висадки морського десанту. Одними з перших бій прийняли морські піхотинці Збройних Сил України, які відбили три спроби загарбників ступити на берег. Зазнавши значних втрат, вони змушені були відступити для проведення перегрупування. Прикриття відходу побратимів та тимчасове утримання берегових рубежів доручили групі військовослужбовців ОЗСП НГУ «Азов», до складу якої входив старший лейтенант Грицаєнко.

Упродовж 48 годин вони героїчно відбили чотири спроби висадки морського десанту ворога та завдали йому суттєвих втрат. Зокрема, старший лейтенант Грицаєнко особисто знищив 9 загарбників. Першого березня противник здійснив чергову спробу прориву оборони Маріуполя. З боку села Калинового Луганської області висунулось 9 танків та близько роти живої сили ворога. Підрозділ під командуванням Віталія Грицаєнка дав достойну відсіч незваним гостям. Під час бою «Гоголь» знищив ворожий танк з РПГ-22, а зі стрілецької зброї, це близько двох десятків російських піхотинців. Його підлеглі також діяли професійно та злагоджено — три ворожі танки палали за хвилину після того, як вони вступили в бій.

Зрозумівши, що гвардійський рубіж їм не пройти, окупанти здійснили спробу обійти їхні позиції з флангу, проте саме там бійці «Азову» заздалегідь установили протитанкові міни, тож ще три російські танки було знищено. Решта спробували відступити, проте, вдало обрані позиції та чітко розподілені завдання дали гвардійцям змогу «демілітаризувати» решту бронетехніки противника. Ворожу колону було розбито повністю.


 
15 березня старший лейтенант Віталій Грицаєнко знову отримав завдання блокувати пересування сил ворога — за даними розвідки, вони були незначні, до взводу. Близько 11.00 гвардійці нарахували 12 одиниць бронетехніки різних типів, включаючи три самохідні артилерійські установки, дві реактивні системи залпового вогню «Град», а чисельність ворожих бійців складала близько 2 рот.

Попри значну перевагу противника у живій силі, військовослужбовці вступили у бій. Заставши окупантів зненацька, упродовж перших 10 хвилин вони знищили три БТР-8, чотири бронемашини «Тигр», одну бронемашину «Рись» та три десятки російських солдатів. Упродовж двох годин, до прибуття підмоги, гвардійці тримали свої позиції, а після влучної роботи артилерії сміливо перейшли у контрнаступ та змусили противника відступити. У тому бою старший лейтенант Грицаєнко особисто знищив 2 ББМ «Тигр», до відділення живої сили, а після контрнаступу взяв у полон російського офіцера. У ніч з 18 на 19 березня група військовослужбовців «Азову», до складу якої входив старший лейтенант Грицаєнко, здійснила успішний рейд в тил противника.

У результаті наші бійці знищили ворожий командний пункт, підірвали один тиловий склад та один склад з боєприпасами. Також наші воїни знищили 1 танк, 2 БТР та близько взводу живої сили ворога, переважно офіцерів.

На жаль, ціною цієї блискучої операції стало життя відважного офіцера. Під час запеклого бойового зіткнення він зазнав тяжких поранень, від яких загинув. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, вірність Військовій присязі Указом Президента України № 201/2022 від 2 квітня 2022 року старшому лейтенанту Грицаєнку Віталію Миколайовичу присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Пресслужба Національної гвардії України

Схожі матеріали
Діяльність