Контраст
Шрифт

Заступник Глави МВС України Богдан Драп’ятий обговорив з делегацією Королівства Нідерланди питання розмінування України

clock
22.05.2023 17:00

Сьогодні, 22 травня, у Міністерстві внутрішніх справ України відбулася зустріч заступника Глави відомства Богдана Драп‘ятого з делегацією Королівства Нідерланди у складі старшої координаторки з питань гуманітарного розмінування МЗС Нідерландів Дікі Меторст, фахівця з питань гуманітарного розмінування МЗС Нідерландів Лукаса Даалхайзена та інших.

На початку зустрічі заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий подякував нідерландським партнерам за військову, економічну, гуманітарну та дипломатичну підтримку України на фоні повномасштабного вторгнення російської федерації:

«Щоденно держава-терорист росія цілеспрямовано вбиває цивільне населення України та руйнує цілі міста й інфраструктуру по всій території нашої держави. Однак, завдяки Нідерландам, небо над Україною стало більш захищене від ворожих балістичних ракет та ударних безпілотників».

Богдан Драп’ятий наголосив, що окрім постійних атак, Україна має проблему із замінованістю країни. За його словами, наразі близько 30% території України заміновано.

«Окрім людських жертв, тотального руйнування цивільної, енергетичної інфраструктури, спричинених жорстокою війною росії проти України, є значна кількість супутніх проблем, і одна з найбільших – це забруднення величезної площі територій вибухонебезпечними предметами. Як відомо, Україна є першою у світі за площею замінованих територій. Близько 174 тисяч квадратних кілометрів територій є потенційно небезпечними для життя й господарювання», – заявив заступник Міністра внутрішніх справ України.

Богдан Драп’ятий розповів, що зі свого боку Україна збільшила кількість саперів. Окрім того, планується утворити професійні підрозділи розмінування в областях, де велися та ведуться бойові дії, а також збільшити підрозділи решти регіонів для утворення резерву сил і засобів. 

Однак, новостворені підрозділи потребують невідкладного оснащення спеціальною технікою та обладнанням, у першу чергу піротехнічними автомобілями для перевезення особового складу та транспортування вибухонебезпечних предметів.

«На сьогоднішній день, у системі МВС є лише 9 автомобілів, які можуть здійснювати механізоване розмінування. Для прикладу, один день роботи машини для розмінування заміняє сто днів роботи піротехніка. Наразі ми першочергово потребуємо 53 таких автомобілі», – звернувся до партнерів Богдан Драп’ятий.

Своєю чергою, старша координаторка з питань гуманітарного розмінування МЗС Королівства Нідерланди Дікі Меторст заявила, що їх країна розуміє усі виклики з якими зіткнулася Україна на фоні збройної агресії рф. За її словами, саме тому Уряд Нідерландів ще з 2015 року допомагає Україні у сфері гуманітарного розмінування:

«Із початком повномасштабної війни ми розширили спектр нашої підтримки щодо розмінування. Наразі сума коштів, які ми виділяємо неурядовим організаціям для підтримки України складає 6 млн євро».

Плюс до всього, Дікі Меторст розповіла, що Нідерланди надають підтримку українцям, які постраждали від мінно-вибухових травм внаслідок російських атак. Також Нідерланди здійснюють підтримку освітніх проєктів щодо інформування населення про ризики, пов’язані з мінною небезпекою.

На заході був присутній і заступник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Роман Примуш. Він подякував партнерам з Нідерландів за надану допомогу та запевнив, що Україні вдалося зробити суттєвий крок у питанні гуманітарного розмінування. За його словами, зробити це вийшло саме завдяки спільній координації дій з партнерами.

Окрім вже напрацьованих кроків, сторони обговорили як покращити ситуацію з розмінуванням, зокрема й за допомогою безпілотників, які виявлятимуть ворожі міни на території України.

Наприкінці зустрічі представники України та Нідерландів домовились й надалі співпрацювати та координувати подальші дії щодо розмінування.

«Ми будемо продовжувати надавати вам підтримку та задовольняти ваші потреби. Ми вже отримали список обладнання, яке ви потребуєте. Тож наразі ми робитимемо усе, аби надавати вам усю необхідну допомогу й надалі», – заявила наостанок координаторка з питань гуманітарного розмінування МЗС Королівства Нідерланди Дікі Меторст.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність