Загинули в боях за Київ: сьогодні вшановуємо пам'ять мужніх гвардійців

clock
12.03.2024 18:00

Сьогодні вшановуємо пам’ять нацгвардійців, які загинули 2 роки тому в Гуті-Межигірській.

Весною 2022-го тривали запеклі бої за Київ. На цей напрямок росіяни кинули величезні резерви живої сили, озброєння та техніки. Під селом Гута-Межигірська за 10 кілометрів від північно-західних околиць Києва ворог намагався пробити нашу оборону.

6 березня нацгварійці зайняли позиції біля села, аби не дати окупантам переправитися через річку Ірпінь та обійти село Мощун з правого флангу.
На 12 березня противник спланував прорив. Обстріляв позиції українських воїнів з артилерії, танків, БМП та завдав атаку з неба. Під час повторного обстрілу від розривів некерованих авіаційних ракет, запущених ворогом з вертольотів, загинули шість бійців Національної гвардії України: капітан Сергій Добронравов, лейтенант Владислав Телиця, майстер-сержант Олексій Кузьменко, старший солдат Сергій Оношенко, старший солдат Мирослав Логвинов, солдат Денис Дєжкін.

Підполковник Бригади "Рубіж" Богдан Лещишин очолив бронегрупу. Її завданням було повернути позицію, втрачену під час обстрілу, та не пропустити ворога далі. Росіяни щільно прострілювали ту ділянку, а командир вирішив ввести їх в оману.

Богдан Лещишин змінив маршрут руху, визначив своїм підлеглим зручні вогневі позиції, аби забезпечити прикриття основних колон побратимів з 72-ї бригади ЗСУ і дати збройну відсіч окупантам. Вже у перші хвилини бою було знищено три російські БМП та близько взводу російської піхоти. Окупанти відкрили вогонь у відповідь. Підполковник Лещишин отримав осколкове поранення стегна від чергового ворожого снаряду й акубаротравму. Однак від евакуації відмовився та продовжив командувати й корегувати вогонь по ворогу.

У тій жорстокій битві підрозділ гостомельських гвардійців протистояв навалі орди, яка в рази переважала їх кількістю. Згодом їхні позиції накрили залпи ворожих "Градів". Підполковник Лещишин отримав нові поранення та попри біль з останніх сил намагався втримати контроль над ситуацією. Мав на меті врятувати своїх людей та відсікти сили окупантів. Офіцер був справжнім борцем і загинув як воїн під час спроби його евакуації на полі бою.

За особисту мужність і героїзм, проявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу, Указом Президента України № 275/2022 від 25 квітня 2022 року підполковнику Лещишину Богдану Григоровичу присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" (посмертно).

Вічна слава Героям. Ніколи не забудемо!

Національна гвардія України

Схожі матеріали