За лаштунками МВС. Як працюють парамедики

clock
29.05.2024 14:00

Парамедики Донеччини — унікальний підрозділ Національної поліції України. Під обстрілами, шквалом ворожих снарядів і мінометів, парамедики працюють там, куди не може доїхати швидка.

Перші екіпажі парамедиків були сформовані 7 березня 2022 року. Спершу такі групи складалися зі співробітників тренінгового центру, які мали відповідні навички тактичної медицини та навчали поліцейських. Пізніше до них долучилися поліцейські й з інших підрозділів. Кожен із них пройшов вишкіл, спеціалізоване навчання від міжнародних інструкторів та отримав відповідні сертифікати.

Зараз десять груп парамедиків цілодобово чергують і щодня ризикують власним життям задля порятунку інших людей. Вони першими прибувають на місця обстрілів, дістають людей з-під завалів, надають їм першу медичну допомогу та евакуюють до лікарні. Доволі часто потерпілі перебувають у стресовому стані й парамедики, окрім домедичної, надають ще і психологічну підтримку.

«Людське життя — це найважливіше, що може бути», — каже старший лейтенант поліції, старший інспектор тренінгового центру ГУНП Донецької області Руслан Губанов.

Під час деокупації парамедики одні з перших заходили до міст Святогірськ, Лиман та до Великоновосілківської громади, де надавали населенню медичну допомогу. Також вони долучалися до евакуації населення з міст Авдіївка, Торецьк, Нью-Йорк.

Нерідко парамедики стають цілями ворога, який цинічно обстрілює їх під евакуації чи порятунку інших. Траплялося, що під час рятувальної операції росія завдавала повторних ударів і наші поліцейські теж опинялись під завалами бетонних конструкцій.

«7 серпня 23 року відбувся ракетний обстріл міста Покровськ. Дві групи парамедиків прибули на місце подій. Вони надавали допомогу пораненим, коли через 40 хвилин російські війська завдали другого ракетного обстрілу. Чотири парамедики отримали поранення, але вони з пораненнями продовжили допомагати іншим постраждалим», — розповідає капітан поліції, начальник тренінгового центру ГУ НП Донецької області Олександр Савенко.

Поліцейські кажуть, що для них кожен виклик — важкий, але найскладнішими стають моменти, коли страждають діти.

«Якщо є поранені діти, ми повинні їх одразу витягти з місця удару, навіть якщо обстріл триває. Минулого відбувся обстріл Костянтинівки. Тоді було поранено двох підлітків 14 і 15 років, дівчина та хлопець. Ми виїхали на місце події, але ще до прибуття побачили, що є зруйновані будинки, постраждалі. Ми швидко завантажили дітей до нашої автівки, почали виїжджати до лікарні, аби їх туди доставити. Щойно ми від’їхали за кілька десятків метрів, відбувся повторний приліт у те місце, де стояло наше авто. Дорогою ми надавали допомогу підліткам, вони були стабільні», — розповідає сержант поліції, інструктор з особистої безпеки тренінгового центру ГУ НП Донецької області Андрій Булавін.

Від початку повномасштабного вторгнення групи парамедиків поліції Донеччини здійснили понад 2 тисячі бойових виїздів і врятували близько 837 осіб.

Титанічну працю і жертовну допомогу людям відзначив Президент Світового Конґресу українців Павло Ґрод у Бухаресті, де на Саміті нагородив парамедиків поліції Донеччини Олександра Савенка та Іллю Петренка почесними нагородами.

«Я дуже задоволений і пишаюся цим колективом парамедиків тренінгового центру. Головна мета — перемога і зберегти особовий склад», — каже керівник парамедиків Олександр Савенко.

Детальніше про те, як працює підрозділ парамедиків поліції Донеччини, їхні унікальні історії порятунку громадян та перші кадри термінового виїзду на місце обстрілу дивіться в новій серії спецпроєкту «За лаштунками МВС. Парамедики».

Департамент комунікації МВС України

 

Схожі матеріали