Врятували майже 800 осіб з початку війни: як працюють поліцейські-парамедики на Донеччині

clock
07.03.2024 12:00

Сьогодні друга річниця створення підрозділу поліцейських-парамедиків на Донеччині. Перші групи парамедиків були сформовані 7 березня 2022 року. Тоді у складі цього підрозділу були співробітники тренінгового центру, які мали навички тактичної медицини. У подальшому до них долучилися поліцейські з різних підрозділів - слідчі, дільничні, криміналісти тощо. 

Нині на Донеччині працюють 10 екіпажів парамедиків. Із початку повномасштабного вторгнення вони здійснили понад 2 тисячі бойових виїздів. Врятували майже 800 осіб, з них 8 дітей. Найменшому врятованому - 6 місяців.

"Ми завжди перші на місці обстрілу, бо якщо при критичній кровотечі не надати допомогу протягом 2-3 хвилин - людина загине", - розповідає керівник парамедиків Олександр Савенко. 

За його словами, 6 січня росія вдарила ракетами С-300 по Покровському району. Тоді на місця "прильотів" виїхали три групи парамедиків. Там з'ясували, що з перебитої труби під тиском виривається газ. Одна іскра - і всі злетіли би в повітря. Парамедики попередили людей та почали надавати допомогу пораненим унаслідок атаки. 

"Ми кинулися до чоловіка із закривавленим обличчям, почали бинтувати, а він каже: "Це мій дім, там дружина та двоє дітей". На місці будинка була вирва. Ніколи не забуду його очі - він розумів, що його родини більше немає", - згадує Олександр Савенко.

Від постраждалого поліцейські дізналися, що ще в одній оселі під завалами можуть бути люди. Разом з рятувальниками почали розбирати уламки та почули голос. Через декілька годин вдалося дістати живого чоловіка. Він єдиний зі всієї родини вижив. Тоді загинули 11 людей, з них 5 дітей.

Одна із парамедиків Донеччини Ірина Шушура згадує ніч на 14 лютого в Селидовому. Тоді російська ракета влучила у п’ятиповерхівку. Разом з колегами поліцейська рятувала постраждалих. Серед них була 16-річна дівчинка з пораненнями ноги й голови та хлопець, якого вибуховою хвилею викинуло з 5 на 1 поверх.

"Він зламав хребет. Ми надали йому допомогу та відтягнули - і вчасно: ще б п’ять хвилин, і його би придавило плитою. Разом з іншими постраждалими доставили чоловіка в Селидівську лікарню, а через годину росіяни скинули на медзаклад три ракети. Там було понад 100 людей»", - розповідає Ірина Шушура.

14 лютого основні ворожі удари прийшлися на гінекологічне та дитяче відділення, а також котельню. Парамедики допомоглли жінці-кочегару, що стікала кров’ю, молодій мамі, яка лежала на сходах і благала знайти її шестимісячну дитину. Немовля врятував лікар. 

Протягом чотирьох годин парамедики разом з працівниками ДСНС та медиками евакуювали пацієнтів до інших лікарень області.

Та нерідко, рятуючи цивільних, поранення отримують і самі парамедики. З початку повномасштабного вторгнення росіян на територію України поранень зазнали четверо парамедиків. Попри це поліцейські продовжують виконувати поставлені завдання та навіть ділитись досвідом порятунку громадян під час бойових дій із колегами, курсантами та цивільними.

Національна поліція України

Схожі матеріали