"Він погрожував вбити мене та мою маму”: історія постраждалої від домашнього насильства

clock
10.04.2024 11:00

Одна із жінок,  яка тривалий час потерпала від домашнього насильства, поділилася з МВС власною історією мужності та сміливості. Важливо не замовчувати, а звертатися за допомогою до правоохоронних органів.

У шлюбі з власним чоловіком вона прожила п’ять років. За рік після одруження народила сина. Тоді вперше зіткнулася із насильством збоку обранця. Спочатку він заборонив жінці працювати, а згодом почав бити. 

“Чоловік почав пиячити та пізно повертатись з роботи. Одного разу він знову прийшов у стані алкогольного сп'яніння. Я спитала, чому він так себе поводить. Він мене вдарив. Старався не бити по обличчю, але тіло було в синцях. Я викликала поліцію, виписали штраф. Але пізніше він почав погрожувати вбити мене та мою маму. Разом із дитиною він вигнав нас із дому. Дякую сусідці, вона прихистила”, - згадує потерпіла.

Наступного дня кривдник вибачився і жінка з сином повернулись додому. Однак уже за тиждень чоловік вкотре прийшов розлючений та зламав жінці ребро. 

“Я знову звернулась до поліції. Мені було шкода дитину, адже це все відбувалось на його очах. Син плакав, ховався, місяць не розмовляв взагалі”, - каже постраждала.  

Останньою краплею стало зґвалтування.  “Він прийшов п’яний та зґвалтував мене в присутності дитини. Я викликала поліцію, його затримали. Але це не змінило його поведінку. Тому я дочекалась, коли він поїде у відрядження і звернулась до поліцейських за допомогою психолога та прихистком”, - розповіла жінка.

Правоохоронці забрали жінку із сином в шелтер для постраждалих від домашнього насильства. Там вони провели півроку. За цей період жінка знайшла роботу, орендувала квартиру, пропрацювала психологічні травми з дитиною та нарешті стала незалежною від чоловіка. Із кривдником розірвала будь-який зв’язок та подала на розлучення. 

“Зараз зі мною працює психолог. Дякую йому та поліції за те, що у мене почалось нове життя. Я відчуваю себе вільною. Син заспокоївся та соціалізувався”, - каже потерпіла. 

Подібні випадки далеко не поодинокі та, на жаль, не кожна жінка наважується розірвати відносини із кривдником. Важливо не замовчувати, а звертатися за допомогою до правоохоронних органів. Слід просити про підтримку та не боятися говорити. 

Задля цього Міністерство внутрішніх справ України спільно з нардепами ініціювали зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності для осіб, які вчинили домашнє насильство чи насильство за ознакою статі.  

Законопроєктом № 8329  "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція)" пропонується посилити відповідальність за вчинення домашнього насильства чи насильства за ознакою статі.

Це, зокрема, збільшення вдвічі розмірів штрафів за вчинення домашнього насильства, адміністративна відповідальність за вчинення сексуального насильства та збільшення розмірів штрафів за невиконання термінового заборонного припису. Щобільше, законопроєкт передбачає визначення дитини потерпілою, якщо вона була присутньою при вчиненні домашнього насильства чи насильства за ознакою статі.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали