Відбір зразків ДНК, співпраця за кордоном та ідентифікація осіб: Леонід Тимченко зустрівся з керівництвом Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти

clock
18.10.2023 11:40

Заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко провів зустріч із представниками Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти.

До зустрічі долучились також представники Національної поліції України, Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру та Міністерства внутрішніх справ України.

Леонід Тимченко подякував представникам Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти за візит та тісну співпрацю. Він поінформував, що в апараті Міністерства створено Управління з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, яке виконує функції Секретаріату Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та зазначив, що з квітня 2023 року МВС запровадило Єдиний реєстр зниклих безвісти за особливих обставин.

"Станом на сьогодні у нас близько 28 тисяч зниклих безвісти за особливих обставин громадян, яких необхідно розшукувати. Є потреба у відборі зразків ДНК, аби порівнювати цю інформацію із тими запитами, які надходять до експертних установ від сімей осіб, зниклих безвісти", - зазначив Леонід Тимченко. 

Однак, за його словами, нині в Україні існує проблема щодо ідентифікації тіл, які залишаються на окупованих територіях, в зоні проведення бойових дій, або тимчасово захоронені.

“Пошукові групи не можуть зайти, забрати тіла та обміняти ті, що є у нас. На жаль, не може бути з агресором і терористом повноцінної співпраці з обміну”, - додав Леонід Тимченко.

У свою чергу генеральний директор МКЗБ Кетрін Бомбергер зауважила, що основне питання сьогодні - гармонізація роботи всіх органів державної влади та установ, які займаються питанням зниклих безвісти осіб.

Під час зустрічі обговорили поповнення ДНК-бази. Представники МКЗБ наголосили, що за міжнародним досвідом на 30 тисяч зниклих безвісти має бути сформована база із 90 тисяч зразків ДНК. Тобто щонайменше три родичі зниклого безвісти мають надати свій генетичний зразок для дослідження.

Також піднімалось питання щодо успішності пілотного проєкту МВС спільно із МКЗБ із відбору зразків ДНК в українців за кордоном, який розпочато в лютому поточного року. Наразі компанія з відбору зразків функціонує в Польщі та Нідерландах, на меті - робота з українцями в Німеччині.

Кетрін Бомбергер наголосила на важливості налагодження взаємодії між органами державної влади та родинами зниклих безвісти осіб. Леонід Тимченко зауважив, щонайменше тричі на тиждень Секретаріат Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин проводить зустрічі з громадськими організаціями, які опікуються питаннями зниклих безвісти.

МВС та Секретаріат Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин відкриті до співпраці з громадськими організаціями, активістами, родинами зниклих безвісти для встановлення місцезнаходження та долі усіх осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали