Уряд уповноважив ДСНС на виконання функцій національного координатора участі України в Механізмі цивільного захисту ЄС

clock
14.05.2024 14:19

Кабінет Міністрів уповноважив Державну службу України з надзвичайних ситуацій на здійснення функцій Національного координатора участі України в Механізмі цивільного захисту Європейського Союзу.

Відповідну постанову ухвалено на засіданні Уряду 10 травня 2024 року.

Рішення сприятиме забезпеченню повноцінної участі України у Механізмі цивільного захисту ЄС. Також це є нормативно-правове підґрунтя для подальшої роботи у цій сфері.

Як відомо, Механізм цивільного захисту Європейського Союзу — це система співпраці країн-членів ЄС та 10 країн-учасниць Механізму (Албанія, Боснія та Герцеговина, Ісландія, Молдова, Чорногорія, Північна Македонія, Норвегія, Сербія, Туреччина та Україна), яка направлена на запобігання, попередження й реагування на надзвичайні ситуації в ЄС і за його межами, зокрема, шляхом надання координованої міжнародної допомоги.

Механізм цивільного захисту адмініструється Європейською Комісією і регулярно активується для реагування на різні надзвичайні ситуації всередині і за межами Європи.

Із початку повномасштабного збройного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року Механізм цивільного захисту ЄС направляє всебічну екстрену допомогу Україні.

Нагадаємо, 20 квітня 2023 року Україна офіційно доєдналася до системи Механізму цивільного захисту ЄС. Відповідну угоду було підписано між Міністром внутрішніх справ України Ігорем Клименком та комісаром ЄС з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янезом Ленарчичем.

ДСНС України

Схожі матеріали