«Україні не можна зупинятися, як на полі бою, так і в питанні розмінування», – Ігор Клименко

clock
27.09.2023 16:05

На цьому наголосив Міністр внутрішніх справ під час виступу на Demine Ukraine Forum.

Demine Ukraine Forum – це захід, присвячений питанням гуманітарного розмінування території України, зокрема земель сільськогосподарського призначення та об’єктів інфраструктури.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко зазначив, що наразі Уряд країни докладає багато зусиль задля якнайшвидшого розмінування деокупованих територій України, адже від цього залежить повернення людей до нормального життя.

Зокрема, Глава МВС розповів, що щодня по Україні працюють 210 піротехнічних розрахунків. Це понад 1100 осіб, близько 350 одиниць техніки. Найбільше залучених сил на Херсонщині, Харківщині, Миколаївщині та Донеччині. 

«Ми чітко знаємо, де і скільки розрахунків працюють сьогодні. Які території вже перевірили та скільки заплановано. Ця візуалізація необхідна для планування роботи та розуміння масштабів у першу чергу для нас. Наразі наша основна мета – це за 10 років максимально розмінувати територію нашої держави. Задля цього ми розглядаємо усі ідеї та паралельно запрошуємо міжнародних партнерів. Кабінет Міністрів України вже має стратегію щодо системного розмінування нашої країни», – зазначив  Ігор Клименко.

Міністр внутрішніх справ розповів, що розмінування України залежить перш за все від бойових дій, адже ворог повторно обстрілює більшість деокупованих територій. Утім пришвидшити цей процес допомагає спеціалізована техніка, зокрема надана міжнародними партнерами.

«Наразі на оснащенні ДСНС маємо понад 430 піротехнічних машин різних типів, роботизовані системи, дрони та катамарани для підводного розмінування. Завдяки підтримці міжнародних партнерів в Україні працюють 15 машин механізованого розмінування. За їх допомогою наразі очищено близько 250 гектарів території. Так, до прикладу, машина для розмінування в день може пройти від гектара, натомість сапер проходить цю територію за 3-4 дні», – заявив Ігор Клименко.

Глава МВС також розповів, що наразі є напрямки, які потребують особливої уваги. Наприклад, розмінування сільськогосподарських земель. Так, потреба у першочерговому розмінуванні складає понад 44 тис. гектарів. 

Окрім того, на форумі були присутні Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, Перший віце-прем’єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко, Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі та Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Бріджит Брінк. 

Закордонні партнери України вкотре наголосили на важливості формування міжнародної коаліції з питань розмінування України. Вони закликали й інші країни світу об’єднатися, аби допомогти Україні, адже це передумова для повернення людей на деокуповані території та відновлення економіки.

«Розмінування – це великий виклик для України, але це передумова для повернення людей. Від цього залежить перспектива відбудови України та формування стійкої економіки. Ми розуміємо вас, що розв’язання складних завдань потребує ефективного планування, відданості справі ну і звичайно підтримки партнерів. Зусилля України є надзвичайними у питанні розмінування. І я пропоную, аби усі міжнародні партнери знайшли спосіб, аби розмінування слугувало розвитку української економіки, створенню нових підприємств і доступу України до новітніх технологій. Своєю чергою, Японія і надалі буде підтримувати Україну і буде стояти пліч-о-пліч до останньої знищеної міни в України», – заявив Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі.

«Понад 30% територій України є забрудненими мінами – це криза величезного масштабу, адже це є перешкодою для економічного розвитку деокупованих територій України. Якщо не розв’язувати це питання, економіка країни буде гальмувати. Тому надзвичайно важливо сконцентрувати наші зусилля, аби допомогти Україні у цій галузі. Наша мета – допомогти українцям безпечно повернутися на власні території. Ми вкотре підтверджуємо нашу незламну підтримку вашої країни. Ми стоїмо з вами зараз, і будемо стояти в часи відбудови вашої країни», – наголосила Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Бріджит Брінк.

Зазначимо, що Demine Ukraine — державна програма з очищення території України від вибухонебезпечних предметів та мінного забруднення, залишеного внаслідок російської агресії.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали