«Українці не зрадили своєї незалежності, світ не схибив у підтримці України», – Володимир Зеленський під час нагородження військовослужбовців

clock
24.02.2024 16:00

У другі роковини початку повномасштабної агресії росії проти України Володимир Зеленський зустрівся з військовослужбовцями, які брали участь в обороні аеропорту «Антонов», та вручив державні нагороди. Серед них і працівники системи МВС.

У церемонії також узяли участь: Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, Голова Ради міністрів Італійської Республіки Джорджа Мелоні, Прем’єр-міністр Королівства Бельгія Александр Де Кроо, Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

«Сьогодні ми – у символічному місці, у Гостомелі. Саме тут путін хотів виграти битву за нашу столицю, битву за Київ – ключову битву того бліцкригу, який він планував. І саме тут він зазнав першої й фундаментальної поразки. Коли наші воїни знищили десант російських убивць і не дали росії створити тут її плацдарм, світ побачив найголовніше. Побачив, що будь-яке зло може бути розбитим. І російське – не виняток», – заявив Глава держави.

Президент висловив переконання, що всі російські вбивці, починаючи з путіна, обов’язково відповідатимуть за скоєне в Україні. 

«Ми забезпечимо для України справедливість. І завдяки цій нашій битві світ обов’язково переконається знову, що немає нікого сильнішого, ніж народ, який вірить у себе. Це одне з найважливіших правил життя у світі: народи мають вірити в себе, щоб нікому не дозволити зламати життя. Я пишаюся нашими людьми, пишаюся нашим українським народом! І хай ми всі будемо гідними тих наших найхоробріших людей, які в різні часи боролися заради України, боролися заради свободи й віддали своє життя, щоб Україна могла жити», – сказав Володимир Зеленський.

Так, під час церемонії Президент присвоїв звання Героя України та вручив орден гранатометнику Національної гвардії, старшому сержанту Іллі Жеведю, який у червні 2022 року виявив мужність і відвагу в зупиненні переважальних сил російських окупантів на Донеччині, сприяв відбиттю наступу противника. У березні разом із побратимами потрапив у засідку, але в складній ситуації Ілля Жеведь швидко організував оборону та знищив ворожу бронетехніку й близько десяти окупантів. Під час ворожого обстрілу встиг своїм тілом накрити пораненого побратима, а сам зазнав вогнепального поранення руки. Однак продовжив уміло вести вогонь і дав змогу здійснити евакуацію пораненого товариша.

Окрім того, Глава держави вручив «Золоту Зірку» Герою України, капітану морської охорони Державної прикордонної служби Петру Мельнику. Під його керівництвом прикордонний загін навесні 2022 року виконував завдання в Маріуполі в умовах відсутності стійкого зв’язку, під постійними ракетно-артилерійськими, ракетно-бомбовими ударами противника, на тлі гуманітарної катастрофи та в умовах фактичного оточення. У Маріупольському морському торговельному порту група прикордонників під керівництвом Петра Мельника відбила декілька наступів ворога. У середині квітня 2022 року прикордонники передислокувалися на комбінат «Азовсталь». Капітан особисто брав участь в операціях з евакуації авіацією пораненого особового складу.

Також Володимир Зеленський вручив відзнаку Президента «Хрест бойових заслуг» сержанту спеціального призначення батальйону спеціального призначення «Донбас» Національної гвардії України Олені Дубині.

Орден «За мужність» II ступеня отримав полковник служби цивільного захисту ДСНС України Ігор Овчарук.

Окрім того, Президент вручив орден «За мужність» III ступеня начальнику управління «Корпус оперативно-раптової дії» Головного управління Національної поліції в Херсонській області Олегу Баранецькому.

За матеріалами Офісу Президента України

Схожі матеріали