У МВС відбулася зустріч з радниками Консультативної групи високого рівня восьми країн Північної Європи і Балтії

clock
23.07.2024 18:00

Сьогодні, 23 липня, заступник Міністра внутрішніх справ України Олексій Сергєєв зустрівся з радниками Консультативної групи високого рівня восьми країн Північної Європи і Балтії. 

Іноземну делегацію очолили Каспер Андерссон – тимчасовий Повірений у справах Швеції в Україні, Ельза Хостад – посол Секретаріату Розбудови та Реконструкції України, Даніель Гронвіус – координатор проектів Шведської національна рада з питань торгівлі, Ролф Ейнар Фіфе – спеціальний радник Міністерства закордонних справ Норвегії, Йостейн Хоел – радник з питань політики Посольства Норвегії в Україні.

Сторони обговорили напрямки подальшої спільної роботи над імплементацією національного законодавства у сфері безпеки до вимог Європейського Союзу.

Олексій Сергєєв підкреслив важливе значення ініціативи зі створення Групи радників високого рівня, яка була започаткована Швецією у квітні 2024 року з метою надання консультативної підтримки Україні під час переговорів про вступ до ЄС.

Заступник Міністра внутрішніх справ зазначив, що наша держава закріпила незворотність європейського та євроатлантичного курсу і тому досвід країн Нордично-Балтійської вісімки є важливим і необхідним.

«На сьогодні Україна перебуває на стадії проведення офіційного скринінгу національного законодавства на відповідність праву ЄС, до якого залучене Міністерство внутрішніх справ України. Мова йде про такі фундаментальні сфери, як «Боротьба з організованою злочинністю», «Поліцейське співробітництво», «Шенген та зовнішні кордони», «Міграція та притулок», - відзначив Олексій Сергєєв. 

Ці ключові напрямки безпосередньо відносяться до компетенції МВС, яке скеровує діяльність Державної прикордонної служби, Державної міграційної служби, Національної поліції України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Національної гвардії України. Тому в пріоритеті, окрім імплементації законодавства ЄС, є посилення інституційної спроможності органів.

Заступник Міністра внутрішніх справ розповів партнерам, що МВС також  активно працює над реформуванням органів правопорядку, що є однією з умов вступу у ЄС.

«Зараз на фінальній стадії затвердження урядом Комплексного плану реформування правоохоронних органів. Це документ, який передбачає розробку декількох десятків законодавчих актів, реформування правоохоронних органів у відповідність до стандартів ЄС», - повідомив Олексій Сергєєв. 

Своєю чергою іноземні партнери розповіли, як їхній багаторічний досвід може допомогти Україні просуватись у процесі вступу до ЄС та запевнили, що готові надати всю необхідну допомогу, зокрема стратегічні політичні консультації та рекомендації.

Окрім Олексія Сергєєва на зустрічі з української сторони також були присутні директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції МВС Іванна Волошина, т.в.о. директора Департаменту міжнародних зв’язків Олександр Ніконішин та керівник експертної групи з координації політик Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції МВС Таміла Згерська. 

Департамент комунікації МВС України

 

Схожі матеріали