Контраст
Шрифт

МВС оголошує «спецоперацію» по пошуку та вилученню прихованих активів агресора і його бенефіціарів

clock
29.06.2022 10:45

Обмін думками, інформацією та пропозиціями подальшої співпраці відбувся у рамках робочої зустрічі створеного на базі МВС міжвідомчого Офісу з питань виявлення активів рф та її резидентів.

Пошук, виявлення та вилучення явних  і прихованих активів було визначено як один з пріоритетів, врахованих Міністром внутрішніх справ при прийнятті рішення про створення Офісу.

Керівник Офісу – радник Міністра Бодров Єгор обгрунтував необхідність участі кожного представника в складі Офісу: «До складу Офісу входять представники різних служб, підрозділів, зокрема прикордонники, міграція, юстиція, фінмоніторинг, нацпол, судді і ми завжди відкриті для залучення спеціалістів та експертів у необхідних галузях. Адже для ефективності роботи важливо налагодити системний обмін інформацією та досвідом між різними структурами, оскільки виявити приховані активи резидентів чи громадян іншої держави складно, а ще складніше довести зв’язок цих активів із відповідними особами. Лише спільними зусиллями можливо досягти позитивного результату».

Як зазначила заступник керівника Офісу Народний депутат України Галина Янченко, яка є автором законопроєкту щодо введення санкцій стосовно громадян рф, оптимізація роботи в даному напрямку потрібна, оскільки допоможе не тільки встановити зв’язок з російськими бенефіціарами, а й зібрати доказову базу для подальшого арешту та конфіскації прихованих активів.

«Для роботи у даному напрямку важливі усі механізми та дії. Наприклад, у травні нами був створений спеціальний чат-бот (@RuAssetsBot), куди будь-хто може надіслати інформацію щодо активів підсанкційних росіян. Завдяки отриманій звідти інформації нам вдалося виявити у Житомирській області юридичну особу, власником якої є білоруське комунальне підприємство», - розповіла народний депутат України Галина Янченко.

Офісом було рекомендовано ряд заходів, направлених на посилення ефективності залучених відомств у визначеному напрямку, проведення яких повинно бути на системній основі до повної Перемоги у війні та відшкодуванні завданих збитків.

Департамент комунікації МВС України
Фото Олега Супруна

Схожі матеріали
Діяльність