У ДСНС відбулася презентація Міжнародного координаційного центру з питань гуманітарного розмінування

clock
20.05.2022 19:06

Сьогодні, 20 травня, у центральному офісі Державної служби України з надзвичайних ситуацій відбулося засідання Міжнародного координаційного центру з питань гуманітарного розмінування.

Участь у засіданні взяли заступник Керівника Офісу Президента України Ігор Жовква, заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України Анатолій Куцевол, голова Центру - заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян, заступник голови Центру - заступник голови ДСНС Дмитро Бондар, голови обласних військових адміністрацій, представники Нацполіції, Держприкордонслужби, Нацгвардії, органів управління та підрозділів системи МВС, міжнародних організацій. 

Учасники обговорили масштаби та обсяги завдань з очищення територій України, координацію зусиль у цьому напрямі та залучення міжнародної допомоги.

Мері Акопян наголосила, що внаслідок широкомасштабного вторгнення рф в Україну великі площі зазнали забруднень боєприпасами та вибухонебезпечними предметами. Йдеться про близько 300 тисяч кв. км. територій. 

«Це колосальний виклик, з яким зіткнулася наша держава на найближчі 5-7 років. Один день активних бойових дій потребує 30 днів розмінування», - сказала заступниця міністра.

Міжнародний координаційний центр з питань гуманітарного розмінування став міжнародним майданчиком для обміну досвідом та впровадження передових практик з розмінування. Символом Центру став відомий в Україні пес-піротехнік Патрон із команди рятувальників ДСНС. 

«Завдяки підтримці Президента України та Уряду, прийнято рішення про переспрямування частини бюджетних коштів на збільшення відповідного піротехнічного підрозділу в ДСНС на 400 посад», - повідомила Мері Акопян.

Водночас чітко усвідомлюючи масштаби загроз та обсяги завдань, керівництво МВС послідовно та цілеспрямовано провадить роботу з міжнародними партнерами задля надання допомоги Україні в розмінуванні територій.

«Ми потребуємо міжнародної підтримки та долучення усіх небайдужих Урядів іноземних країн, міжнародних та приватних організацій до розв’язання цієї проблеми», - сказала заступниця очільника МВС. 

Мері Акопян висловила вдячність багатьом міжнародним організаціям, які вже відгукуються на заклик про допомогу Україні. 

«Окрім представників органів управління та підрозділів системи МВС, до складу Міжнародного координаційного центру увійшли представники ООН, ОБСЄ, МКЧХ, організації «The HALO Trust», Данської ради у справах біженців та Швейцарського фонду протимінної діяльності «FSD», - розповіла Мері Акопян. 

Крім цього, заступниця міністра ознайомила присутніх з інтерактивним сервісом «Протимінна діяльність ДСНС України», що надає можливість громадянам отримати оперативну інформацію щодо розмінування територій та повідомити ДСНС про виявлені підозрілі предмети, а нашим рятувальникам - оперативно реагувати на ці повідомлення.

Сервіс доступний на офіційному вебсайті ДСНС, а також як мобільний додаток через сервіс «Google Play» та «App Store».

Департамент комунікації МВС України 

Фото Олега Супруна

Схожі матеріали