Швейцарія готова надати підтримку МВС у розширенні спроможностей з ідентифікації осіб, зниклих безвісти

clock
28.10.2023 16:00

Зустріч з представниками Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії та Посольства Швейцарії в Україні провели 27 жовтня ц.р. заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко та начальник Управління з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин МВС Артур Добросердов. Під час зустрічі сторони обговорили шляхи співпраці у сфері дотримання норм міжнародного гуманітарного права на всій території України у частині розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Швейцарську сторону було поінформовано про повноваження Міністерства внутрішніх справ України у системі центральних органів виконавчої влади - МВС з вересня ц.р. визначено головним органом, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері дотримання норм міжнародного гуманітарного права на всій території України у частині повноважень з координації розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та вирішення інших пов’язаних з цим питань відповідно до Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин».

“Премʼєр-міністром України Денисом Шмигалем було прийнято рішення щодо передачі повноважень від Мінреінтеграції, а саме інституту Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, до Міністерства внутрішніх справ. Таке рішення обумовлене тим, що саме функції з розшуку та ідентифікації осіб, зниклих безвісти, виконують підрозділи системи МВС - Національна поліція та Експертна служба, - поінформував заступник Міністра Леонід Тимченко. - На даний час ми маємо регіональних представників Секретаріату Уповноваженого на 70% території України, налагоджена комунікація з родинами зниклих безвісти, родичі мають змогу спілкуватися безпосередньо з представниками МВС”.

Окрім цього, з квітня ц.р. МВС забезпечує функціонування Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. За півроку з моменту запуску Реєстру від родичів осіб, зниклих безвісти, надійшло понад 12 тисяч запитів на отримання витягів та видано понад 11 тисяч витягів.

У свою чергу заступниця голови відділу з питань миру та прав людини Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Реа Герінг та радник Посольства Швейцарії в Україні Гайтан Ванне поінформували про напрямки допомоги, які може надати Швейцарія для розширення спроможностей підрозділів системи МВС у розшуку та ідентифікації тіл зниклих осіб, зокрема, забезпечення обладнанням фахівців Експертної служби МВС. Так, раніше швейцарською стороною були передані прилади для проведення ДНК-експертиз підрозділам Державного наукового експертно-криміналістичного центру у Запорізькій, Миколаївській та Донецькій областях. Наразі в реаліях російсько-української війни належне забезпечення Експертної служби МВС для проведення ідентифікації тіл, зокрема, зниклих безвісти осіб, є надзвичайно важливим.

“Сьогодні ми побудували роботу на взаємодії підрозділів системи МВС - Головного слідчого управління НПУ, Експертної служби МВС, Департаменту інформатизації МВС, налагоджено роботу із Генштабом ЗСУ та Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими (ГУР МОУ), - розповів начальник Управління з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Артур Добросердов. - Поліція на деокупованих територіях здійснює стабілізаційні заходи, розшукує тіла та розпочинає досудові розслідування. Наші експертні установи проводять ДНК-ідентифікацію та портретне дослідження осіб, зниклих безвісти. Також у Львові та Харкові  представники Секретаріату Уповноваженого проводять прийом громадян спільно з Координаційним штабом ГУР МОУ”.

Основне завдання МВС та Секретаріату Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти - пояснити рідним механізм та шлях, яким вони мають пройти спільно із органами державної влади у пошуку зниклих родичів, наголосив заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко.

Для інформування громадян в МВС працює «гаряча лінія» Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин за номером 0 800 103 333

Також сайті МВС України розміщено анкету на особу, яка зникла безвісти за особливих обставин (https://services.mvs.gov.ua/categories/anketa). Анкета заповнюється в електронному вигляді та направляється на електронну адресу [email protected].

Створено Telegram-канал Секретаріату Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин — https://t.me/ZNYKLI_BEZVISTI_MVS.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали