Контраст
Шрифт

Слідчі повідомили підозри службовцям НААН України

clock
02.02.2023 15:20

Зокрема, колишньому директору одного з держпідприємств, яке входить до структури Національної академії аграрних наук, інкримінують організацію шахрайської схеми з привласнення врожаю сільгосппідприємств на понад 71 млн гривень.

Слідчі управління розслідування корупційних злочинів Головного слідчого управління за оперативного супроводження ДРС Нацполіції продовжують викривати злочини керівництва та службових осіб згаданої наукової установи.

Так, під час слідства встановлено, що особистому водію керівника НААН незаконно нараховано близько 800 тисяч гривень заробітної плати шляхом одночасного «працевлаштування» у шести державних підприємствах, які входили до структури Академії.

Водію президента НААН, бухгалтеру та механіку держпідприємства, які здійснювали табелювання робочого часу й виплату заробітної плати, повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України. Санкція статті передбачає до восьми років ув’язнення.

Крім того, зібрано докази причетності колишнього директора одного з державних підприємств наукової установи до організації шахрайської схеми з привласнення врожаю сільськогосподарських культур.

Встановлено, що у 2020 році директор водночас уклав два договори контрактації сільгосппродукції з двома приватними підприємствами. У результаті агропідприємство, яке виростило врожай на 1610 га землі Національної академії аграрних наук, так його і не отримало. Натомість сільгосппродукцією заволодів фігурант через підконтрольну йому структуру. Заподіяні збитки оцінюють у понад 71 млн грн.

Ексдиректору оголошено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190 (шахрайство) та ч. 2 ст. 357 (Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження) ККУ. За вчинення цих злочинів фігуранту загрожує до 12 років ув'язнення. Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Офісу Генерального прокурора України.

Національна поліція України

Схожі матеріали
Діяльність