Серед правоохоронних органів найбільше довіряють Національній гвардії – 86%, соцопитування

clock
28.10.2024 18:00

Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування громадської думки, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (КМЄС). Сьогодні їх представили в прес-центрі Укрінформу голова КМЄС в Україні Рольф Холмбо, директор групи «Рейтинг» Олексій Антипович директор Департаменту комунікації Міністерства внутрішніх справ Мар’яна Рева та заступник керівника відділу з питань протидії інформаційним загрозам національній безпеці Центру протидії дезінформації Кирило Вікторов.

Згідно з опитуванням, Національна гвардія України має найвищий рівень довіри серед правоохоронних органів: 86% респондентів висловили довіру, порівняно з 72% опитаних у 2023 році.  Державній прикордонній службі довіряють 54%, при цьому 42% респондентів їй тією, чи іншою мірою не довіряють. 

«Ми запитали українців про довіру до різних інституцій, які мають відношення до правоохоронного сектору. І тут номер один із показником 86% є Нацгвардія, 73% довіряють СБУ. І ДПСУ довіряє майже половина українців», - поінформував директор Соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

 

Національна поліція має по 48% довіри, не довіряє їй 51%. Рівень довіри до Національної поліції дещо знизився: у 2023 частка тих, хто довіряв Національні поліції становила 56%.

«Так, справді два підрозділи - це НГУ і ДПСУ, які координуються Міністром внутрішніх справ України отримали найбільший рівень довіри громадян. Приємно це чути. Ми розуміємо, що основна причина успіху цих показників – це безпосередня участь бійців у відсічі збройної агресії. Наші воїни НГУ і ДПСУ щодня беруть участь безпосередньо в бойових діях. Щодня захищають країну, захищають території, захищають громадян», - прокоментувала присутня на презентації директорка Департаменту комунікації Міністерства внутрішніх справ Мар’яна Рева.

Водночас вона зазначила, що однакові показники довіри до Національної поліції України і до МВС України – це, зокрема, й ознака того, що громадяни досі чітко не розмежовують цих органів. 

«Ми не пройшли ще той етап, коли суспільство розуміє різницю між МВС і Національною поліцією. Подекуди люди ототожнюють і ставлять знак дорівнює між МВС та НПУ», - зауважила Мар’яна Рева й при цьому підкреслила, що ці показники дають розуміння того, де МВС і Нацполіції потрібно ще більше попрацювати, зокрема, де потрібно більше комунікувати з населенням. 

Також Мар’яна Рева  відзначила вагомий внесок МВС України у цифровізацію державних послуг спільно з Міністерством цифрової трансформації. Адже, за її словами, це не лише про доступність, але й про подолання корупції. Тут варто відзначити, що реформою цифровізації повністю або скоріше задоволені 66% респондентів.

«Багато зроблено, але ми знаємо, що ще більше треба зробити. В умовах воєнного стану не так швидко проходять всі ці процеси, але вони йдуть, зокрема, й за підтримки наших партнерів, - зазначила вона. 

Дослідження  також показує, що підтримку ЄС у розслідуванні воєнних злочинів вважають ефективною 38% опитаних.

Мар’яна Рева подякувала Консультативній Місії ЄС в Україні за допомогу і підтримку слідчим і криміналістам Національної поліції в справі документування воєнних злочинів. Таких злочинів наразі задокументовано майже 134 тисячі. 

«Правильності документування воєнних злочинів наші слідчі Національної поліції навчилися зокрема завдяки тренінгам, які організовувала КМЄС на початку повномасштабного вторгнення в Польщі. І наразі наші слідчі мають унікальні вміння і досвід, безпрецедентні знання, як правильно фіксувати воєнні злочини», - зазначила директорка Департаменту комунікацій МВС України.

Також вона подякувала ЄС та іншим парнерам за посилення спроможності регіональних управлінь Національної поліції прифронтових регіонів: Донеччини, Сумщини, Миколаївщини, Херсонщини, Харківщини, Запоріжжя, Луганщини та інших, які займаються і документування воєнних злочинів, і евакуацією цивільних громадян в зоні бойових дій.  

Опитування проводилося з 24 по 29 вересня 2024 року методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера), вибірка склала 2000 респондентів, що представляють доросле населення України (за винятком тимчасово окупованих територій та територій, на яких відсутній український мобільний зв’язок). Похибка становить 2,2% з довірчою ймовірністю 0,95.

 

Департамент комунікації МВС України

 

 

Схожі матеріали