Розвідувально-ударна комендатура РУБАК "Фенікс" вже активно працює у складі бригади "Помста"

clock
17.10.2024 11:00

У складі бригади "Помста" Гвардії наступу вже сформована і активно діє на Донецькому, Луганському та Харківському напрямках  перша в Державній прикордонній службі України комендатура розвідувально-ударних безпілотних авіаційних комплексів (РУБАК). Її командир – Герой України, підполковник Дмитро Олексюк, не тільки ключова фігура у розвитку бойових безпілотників, але й головний герой нашого інтерв'ю, який розповідає про досягнення підрозділу, унікальність та їх внесок у боротьбу з ворогом.

Комендант прикордонної комендатури швидкого реагування розвідувально-ударних безпілотних авіаційних комплексів, підполковник Дмитро Олексюк, має за плечима 15 років служби у Державній прикордонній службі України. Олексюку всього 32 роки, і свою військову кар’єру він розпочав одразу після закінчення відомчої академії. Його бойовий досвід розпочався у 2013 році у складі Луганського прикордонного загону.

Коли росія розпочала повномасштабне вторгнення, підрозділ Олексюка зустрів ворога в районі Золотого. Після цього він разом із своїми бійцями виконував бойові завдання в Кремінній, Святогірську та Богородичному, а після відновлення – на Бахмутському напрямку. На сьогодні підрозділ Олексюка виконує бойові задачі на трьох важливих ділянках фронту: Бахмутському, Лиманському та Куп'янському напрямках.

Використання безпілотників на фронті

Комендатура РУБАК активно застосовує широкий спектр безпілотних систем: FPV дрони, нічні бомбери, легкі розвідувальні апарати, які вже продемонстрували свою ефективність на полі бою. Під час служби у прикордонній комендатурі "Фенікс" під керівництвом Олексюка ці системи допомогли виявити та знищити значну кількість ворожих цілей, включаючи піхоту, танки, БМП та іншу техніку.

"Наш підрозділ виконує широкий спектр бойових завдань: від знищення ворожої техніки до розвідки в тилу. Кращий дрон – це той, який зроблений власноруч, адже ти знаєш усі його компоненти та як вони працюють," – зазначає Дмитро Олексюк.

Лабораторія дронів

Інженери та ІТ-спеціалісти підрозділу не тільки використовують, але й самостійно виготовляють, за допомогою 3D-принтерів та модифікують дрони, що дозволяє досягати високих результатів у бойових операціях. Лабораторія, яка починала з простих рішень, тепер спроможна створювати високоточні ударні безпілотники.

"Ми починали з простих рішень, але зараз можемо виготовляти дрони, що знищують ворога з високою ефективністю. Найкращі цілі для нас – це танки, радіолокаційні станції та гармати. Особливо ефективні наші 'вампіри' – нічні бомбери, що здатні переносити кілька кілограмів вантажу на відстань до 22 кілометрів в тил ворога," – підкреслює командир.

Система моніторингу бойової результативності

Комендатура РУБАК активно використовує певну  програму, яка  дозволяє реєструвати та аналізувати бойові успіхи підрозділу: ураження, знищення техніки, вбитих і поранених противників, знищену артилерію та авіацію. Після реєстрації підрозділу кожен отримує куратора, який веде облік та оцінює результативність за спеціальною бальною системою.

"Наразі в системі зареєстровано 122 підрозділи сил безпеки та оборони. Ми займаємо 7 місце за результатами," – зазначає підполковник Дмитро Олексюк. Суть програми полягає в тому, що на зароблені бали підрозділ може отримати поповнення новими видами БПЛА раз на місяць, що стимулює підвищення результативності.

Набір до комендатури триває

Комендатура РУБАК продовжує набір фахівців, запрошуючи операторів БПЛА, інженерів, саперів та спеціалістів інших напрямків для ефективної роботи з безпілотниками.

"Ми шукаємо молодих та амбітних людей, які бажають навчитись працювати з дронами та стати частиною нашої команди. Навчимо, розкажемо, покажемо – і разом йтимемо до спільної мети – Перемоги України," – підсумовує Дмитро Олексюк.

Нагороди та досягнення командира

За визначні бойові заслуги Дмитро Олексюк отримав низку державних нагород: медаль "Захисник Вітчизни" (2022), Орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (2023), та у 2024 році йому було присвоєно звання Героя України.

Повну версію інтерв'ю з підполковником Олексюком, а також  більше деталей про різновиди дронів, які використовує підрозділ, розповіді про успішні бойові операції, інформацію про лабораторію дронів ви можете переглянути у відео, яке підготував  Департамент комунікації МВС України.

 Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали