Розстрілювали та піддавали тортурам цивільних: ще двоє російських катів отримали підозри

clock
12.01.2024 16:50

Українські правоохоронці продовжують документувати злочини, вчинені військовими рф на території України.

Слідчі встановили, що під час тимчасової окупації Дворічанської територіальної громади 30-річний співробітник 2 оперативної роти ОМОН управління росгвардії спільно з іншими працівниками органу та військовими рф незаконно ув'язнювали та піддавали тортурам цивільних. 

Перебуваючи на території села Гряниківка Куп’янського району, зловмисники без складання будь-яких процесуальних документів із застосуванням фізичної сили затримували українських громадян. Під загрозою позбавлення життя потерпілих та їх рідних привозили до спеціально облаштованої катівні у будівлі кафе в селі Грушівка.

Громадян катували, допитували, примушували відмовитися від проукраїнської позиції, надавати дані про інших проукраїнськи налаштованих громадян, військовослужбовців, учасників АТО, правоохоронців тощо.  

Жертвою окупантів став 42-річний цивільний місцевий мешканець, колишній учасник АТО. 23 березня 2022 року підозрюваний та ще 30 осіб з числа військовослужбовців рф приїхали до будинку чоловіка.

На очах у дружини потерпілого побили прикладом автомата по голові, заклеїли скотчем руки та обшукали домоволодіння. Потім чоловіку надягнули пакет на голову та вивезли на мікроавтобусі до підвального приміщення катівні. 

Два дні місцевого мешканця без їжі та води незаконно утримували з мішком на голові та зі зв`язаними руками у приміщенні, яке не опалювалося. 

30-річний підозрюваний особисто дерев’яною палкою, гумовою поліцейською дубинкою та металевою трубою бив потерпілого. Допити проводили кожної години, з інтервалами, що виключали можливість чоловіка спати. Щоб завдати найбільш болісних відчуттів та посилити ефект від фізичних страждань перед проведенням кожного допиту його роздягали до спідньої білизни та зв’язували. 

Таким чином зловмисник намагався дізнатися інформацію про імовірну співпрацю ув'язненого з військовими Збройних Сил України, перебування на службі в українських спецпідрозділах, про місця дислокації українських військових. 

Слідчі слідчого управління ГУНП в Харківській області під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури заочно повідомили 30-річному російському поліцейському про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

А ось окупанта, який розстріляв в спину двох мирних мешканців Київщини, засуджено до довічного ув‘язнення.

Воєнний злочин було скоєно в перші дні повномасштабного вторгнення біля автосалону поблизу Києва, коли російські війська намагалися захопити українську столицю.

Потерпілі — 61-річний власник та 68-річний охоронець автосалону. Чоловіки не мали зброї та не брали участі у бойових діях з окупантами.

Камери спостереження зафіксували, як росіянин декілька хвилин розмовляв з ними, після чого нібито відпустив і розстріляв чоловіків у спину.

За матеріалами слідства Нацполіції, потерпілим було завдано пʼятнадцять вогнепальних поранень, що призвели до смерті. Після цього російський військовий разом з іншими загарбниками розграбував автосалон, завантаживши крадене в автомобіль з маркуванням «танковий спецназ рус».

Слідчі Головного управління Нацполіції в АР Крим встановили особу вбивці. Це 28-річний уродженець м. Омськ, який проходив службу у 212-му окружному навчальному центрі танкових військ сибірського військового округу у військовій частині №21250 збройних сил рф.

В серпні 2022 року за процесуального керівництва Бучанської окружної прокуратури загарбнику заочно повідомили про підозру за порушення законів та звичаїв війни групою осіб, вчиненому за попередньою змовою (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 Кримінального Кодексу України), а в березні 2023 справу скерували на розгляд суду.

В січні 2024 року Києво-Святошинський районний суд Київської області виніс вирок вбивці українських мирних жителів - довічне позбавлення волі.

Національна поліція України

Схожі матеріали