Контраст
Шрифт

Розпочато 43 кримінальні провадження за фактами сексуальних злочинів, вчинених окупантами, – Катерина Павліченко

clock
27.10.2022 13:20

Про це заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко повідомила сьогодні, 27 жовтня, під час брифінгу у Military Media Center.

«Росія щодня вчиняє геноцид над українським народом, здійснює терор мирного населення, катування, вбивства, бомбардування цивільної інфраструктури і знищення культурної спадщини. Ворог порушує усі закони та звичаї ведення війни і вчиняє десятки тисяч воєнних злочинів, серед яких – злочини проти статевої свободи і статевої недоторканості особи, або, як їх ще називають, сексуальні злочини. Інформація про такі злочини почала з’являтися з перших днів війни як зі звернень у поліцію, так і від різних активістів, правозахисників, а також зі ЗМІ», – зазначила Катерина Павліченко.

За її словами, поліція ретельно перевіряє усю інформацію та, якщо випадок підтверджувався, документували воєнний злочин та починали розслідування кримінальної справи.

«Наразі розпочато 43 кримінальні провадження за фактами сексуальних злочинів. Варто розуміти, що це не 43 кейси і не 43 постраждалі. У одній справі можуть бути декілька епізодів, декілька постраждалих чи навіть декілька злочинців», – повідомила заступниця міністра.

З метою виявлення та фіксації сексуальних злочинів, на деокупованих територіях Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Донецької та Херсонської областей створені спеціалізовані поліцейські мобільні групи, які займаються документуванням таких злочинів. До складу груп входять фахівці-поліцейські, які раніше виявляли й документували факти домашнього насильства, ювенальні поліцейські, слідчі, прокурори та психологи.

«Ці групи працюють на деокупованих територіях: на Київщині – з квітня, на Сумщині – з травня, на Чернігівщині – з червня, на Харківщині –з вересня, на Донеччині та Херсонщині – з жовтня. Згодом такі групи працюватимуть на наступних деокупованих територіях. Адже ми розуміємо, що там, де ступала нога ворога, було вчинено чимало насильства. Поліцейські опрацьовують послідовно всі населені пункти, опитують населені пункти, збирають доказову базу, документують і розслідують», – повідомила Катерина Павліченко.

Серед кримінальних проваджень, зафіксованих правоохоронними органами, зокрема поліцією є і групові зґвалтування і зґвалтування неповнолітніх, всі ці факти внесені до ЄРДР.

«Найбільше фактів сексуальних злочинів встановлено в Київській області: виявлено 15 потерпілих від сексуальних злочинів, вчинених окупантами рф. Щонайменше три факти встановлено у Чернігівській області. В Харківській, Донецькій і Херсонській областях, де вже відпрацьовані деякі звільнені населені пункти, де також є постраждалі. Ми розуміємо, що це лише вершина айсберга, оскільки деякі території лише нещодавно деокуповані, деякі ще будуть звільнені. Окрім того, з’ясувати всі сексуальні злочини, вчинені російськими окупантами, складно, адже у них високий рівень латентності: постраждалі не завжди готові повідомляти про ці факти», – зазначила Катерина Павліченко.

Вона підкреслила, що правоохоронці орієнтують постраждалих на отримання комплексної допомоги і реабілітації та сприяють підвищенню обізнаності громадян про їхні права і служби, до яких можна звернутися.

«З цією метою МВС разом з Нацполіцією, Офісом Генерального прокурора, Службою безпеки, Мін’юстом, Мінсоцполітики, Безоплатною правовою допомогою, Міністерством охорони здоров’я та за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення розробили спільні рекомендації. Ми поширюємо їх на деокупованих територіях. Тут зібрана вся потрібна інформація на випадок, якщо ви постраждали, або знаєте про сексуальні злочини, куди звертатися, щоб отримати необхідну комплексну допомогу», – поінформувала заступниця очільника МВС.

Нагадуємо, що зазначені матеріали розміщені на офіційному вебсайті МВС за посиланням – https://bit.ly/3gQgjQU.

 «Якщо у мирний час про факти сексуального насильства повідомляли лише близько 30% постраждалих, то в умовах війни про сексуальні злочини, вчинені окупантами, повідомляють ще менше. Але Міністерство внутрішніх справ і Національна поліція будуть і надалі працювати, щоб зафіксувати всі воєнні злочини, які вчинені російськими загарбниками на території України, зокрема, й сексуальні злочини», – запевнила Катерина Павліченко.

Департамент комунікації МВС України

Фото Андрія Новицького

Схожі матеріали
Діяльність