Контраст
Шрифт

Продавали автомобілі, завезені в Україну як гуманітарна допомога для військових: правоохоронці викрили протиправну схему

clock
10.09.2022 16:24

Про це повідомив Голова Національної поліції України Ігор Клименко.

«Волонтерство – незамінна форма допомоги в будь-який час. Люди, які чесно та самовіддано підтримують і рятують потребуючих, заслуговують великої поваги та честі. Особливо зараз, коли волонтерська спільнота своєю невтомною працею робить величезний внесок у Перемогу України.  Але, на жаль, авторитет волонтерів використовують шахраї, які привласнюють та розпродують гуманітарну допомогу. З початку повномасштабного вторгнення поліція зареєструвала 404 таких випадків. 79 осіб уже отримали підозри в межах цих кримінальних проваджень», – розповів Ігор Клименко.

За словами глави Нацполіції, найпоширеніша схема, яку використовують псевдоволонтери, полягає саме у продажі гуманітарної допомоги. Один із таких фактів правоохоронці задокументували нещодавно:

«Військовий у пошуках авто для бойових побратимів натрапив на оголошення благодійного фонду. Однак, як виявилося, за автомобілі потрібно було заплатити – 5,5 тисяч євро за дві автівки. А от у акті приймання-передачі військовій частині про вартість не можна було згадувати – писати виключно «безоплатна гуманітарна допомога». Як встановили поліцейські, таку схему заробітку використовують двоє чоловіків, які прикриваються низкою благодійних громадських організацій. Серед таких –  ГО «Незалежні», керівником якої є Святослав Літинський (він є свідком у цьому кримінальному провадженні)». 

Зокрема, один із фігурантів, надаючи документи від вказаної громадської організації, домовлявся із благодійниками про закупку авто за кордоном для потреб військових. Коли автівки доїжджали до кордону з Україною, псевдоволонтери розмитнювали їх через інші благодійні фонди, вказуючи, що ці машини будуть передані в дар військовим частинам ЗСУ.

Поліцейські в межах кримінального провадження задокументували ці факти та провели обшуки в організаціях, фондах та у помешканнях осіб, про яких згадували фігуранти під час перемовин. Наразі слідчі в процесуальному порядку викликали двох осіб для вручення їм повідомлення про підозру за незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги.

«Ці особи понесуть кримінальну відповідальність за свій злочин. Але найгірше в таких історіях – це тінь, яку кидають зловмисники на діяльність справжніх волонтерів. І наша задача полягає в тому, щоб викрити та притягнути до відповідальності кожного, хто прагне використати авторитет благодійників для власного збагачення. Бо волонтерство – це про людяність, а не про заробіток», - наголосив Ігор Клименко.

Схожі матеріали
Діяльність