Прибутку на 100 тисяч доларів щомісяця: припинено діяльність шахрайського call-центру (ВІДЕО)

clock
15.02.2024 14:30

Правоохоронці Тернопільської області припинили діяльність шахрайського call-центру. Група осіб "спеціалізувалася" на шахрайському заволодінні коштами іноземних громадян в особливо великих розмірах. Задля цього використовували офісні приміщення зі встановленим спеціалізованим обладнанням.

Співробітників кол-центру ретельно підбирали. Для безперешкодного спілкування з потенційними жертвами персонал повинен був володіти іноземною мовою на високому рівні. Працювали оператори за наявними клієнтськими базами. Їх попередньо скуповували на DarkNet.

Зловмисники представлялись співробітниками фінансових установ та випитували у власників банківських рахунків їхні особисті дані. Для цього використовували психологічні методи впливу та розроблену заздалегідь інструкцію. Для кращої комунікації остання була прописана польською та словацькою мовами.

Окрім того оператори кол-центру пропонували громадянам країн ЄС ще одну шахрайську схему - інвестувати особисті кошти у так звані "брокерські" проєкти із потенційно високим і швидким прибутком. Заволодівши банківськими даними, правопорушники переводили грошові кошти постраждалих на окремі електронні гаманці та банківські картки. У подальшому одержані кошти зловмисники конвертували в готівку на території України.

Щомісячний дохід зловмисників становив близько 100 000 доларів. За такою схемою зловмисники ошукали 16 громадян Польщі та Словаччини на десятки тисяч доларів.

13 лютого було проведено обшук за місцем знаходження офісного приміщення на території міста Тернопіль. У результаті припинено діяльність шахрайського кол-центру, вилучили компʼютерну техніку, більше сотні мобільних телефонів, "чорнову" документацію та записи.

Наразі проводяться подальші заходи для встановлення організаторів міжнародної шахрайської схеми та інших причетних осіб. Кримінальне провадження розслідується за ч. 5 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. 

Національна поліція України

Схожі матеріали