Правоохоронні органи розслідують понад 270 справ про сексуальне насильство, вчинене загарбниками, - Катерина Павліченко

clock
08.03.2024 14:30

Про це заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко заявила під інтерв’ю на конференції «Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки».

Більша частина таких злочинів задокументовані підрозділами Національної поліції, і їх кількість зростає. Зараз суспільство на етапі формування кредиту довіри до українського уряду загалом і, зокрема, до правоохоронних органів.

Потерпілі від сексуального насильства не можуть чекати на «класичні» репарації, аж коли закінчиться війна, чи коли Росія погодиться на відшкодування. Уже сьогодні потрібно шукати рішення. Тому Україна веде активний діалог зі світом про механізми прискорення репарацій.

Важливим майданчиком для такого обговорення стала конференція «Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки». Центральною темою дискусій став проєкт з надання невідкладних проміжних репарацій. 

Під час конференції Віцепрем'єрка Ольга Стефанішина презентувала перший в Україні проєкт з невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства під час війни.

«Звичайно, це не вгамує біль, який завдав агресор. Але разом з нашими іноземними партнерами ми можемо показати, що підтримка і справедливість є»,-  зазначила Катерина Павліченко.

Працівники підрозділів системи МВС перші, хто після звільнення територій, розпочинають проведення стабілізаційних дій та документування, й розслідування всіх воєнних злочинів, які були скоєні під час окупації. Одним із таких злочинів – є сексуальне насильство в умовах війни. Ці злочини  не мають строку давності. Якщо потерпіла людина зараз не готова звернутися і повідомити про злочин, обов’язково варто повідомити пізніше. Зараз на державному рівні є програми, які направлені на те, щоб надавати комплексну допомогу потерпілим від сексуального насильства в умовах війни.

Працівники поліції на постійні основі проходять навчання і підвищення кваліфікації. За два роки повномасштабної війни поліція здобула  цінний досвід по відновленню правопорядку на деокупованих територія. Крім цього, працюють спеціалізовані мобільні групи поліцейських, які навчені певним алгоритмам роботи з потерпілими від сексуальних злочинів і можуть якісно документувати цей вид злочину. 

«Ми вчимося: фіксувати, надавати допомогу, спілкуватися із потерпілими. Залучені і соціальні служби, і правозахисні організації, і психологи. І від цього  залежить, як потерпіла або потерпілий надасть інформацію слідству. Наскільки він або вона відкриється. Саме від кількості та якості зібраної інформації залежить успіх притягнення до відповідальності злочинців», – відзначила Катерина Павліченко.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали