Правоохоронці ліквідували міжрегіональний наркосиндикат із щомісячним обігом 40 млн грн

clock
01.08.2024 15:50

Правоохоронці провели понад 30 санкціонованих обшуків у Дніпропетровській та Запорізькій областях та припинили діяльність двох нарколабораторій. Члени міжрегіонального угруповання займалися виготовленням і збутом наркотиків та психотропів у великих масштабах. 15 учасникам злочинної організації слідчі повідомили про підозру. Фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі. 

Діяльність наркосиндикату організував 50-річний мешканець Запоріжжя разом із двома своїми спільниками – мешканцями Синельникового району Дніпропетровщини. Лідери наркогрупи відповідали за безперервне виробництво і налагодження шляхів збуту наркотовару через підконтрольних дилерів або телеграм-канали. 

До злочинної діяльності вони залучили більше десятка чоловіків, які відповідали за збут і рекламу наркотичних засобів і психотропних речовин. Одним з учасників злочинної організації був колишній правоохоронець. Заборонений товар переправляли замовникам через пошту або шляхом закладок. А щоб не потрапити у поле зору поліції – використовували криптогаманці та банківські картки, зареєстровані на третіх осіб. 

Щодня спільники збували близько півкілограма заборонених речовин. Відправки робили у різні куточки України. Щомісячний обіг наркотиків складав близько 40 мільйонів гривень. 

Серед заборонених речовин, які збувались членами злочинної організації, були метамфетамін, гашиш, канабіс, пігулки екстазі, vape «HHC», солі PVP.  

У фігурантів під час обшуків вилучили понад 20 кілограмів наркотиків та прекурсорів. А також приладдя для виготовлення та фасування наркотиків, банківські картки, гроші, чорнові записи, техніку та зброю. 

14 фігурантів затримані в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. 15 фігурантам вже оголошено про підозру, залежно від участі кожного, за наступними статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 1 та ч. 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);

- ч. 3 ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів);

- ч. 3 ст. 311 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів);

- ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Відповідно до інкримінованих статей фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі. 

Внутрішня безпека поліції перевіряє причетність ще одного правоохоронця до діяльності злочинної організації. 

До спецоперації були залучені оперативники та працівники відділу швидкого реагування Департаменту внутрішньої безпеки (ДВБ), слідчі ДБР, поліція особливого призначення, спецпризначенці Нацполіції КОРД, ТОР та Tac Team патрульної поліції, кінологи, інші поліцейські Дніпропетровщини та Запоріжжя. 

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора.

Національна поліція України

Схожі матеріали