Контраст
Шрифт

Потенційно небезпечну територію забруднену мінами та вибухонебезпечними предметами вдалось скоротити вдвічі, до 185 тисяч квадратних кілометрів

clock
06.09.2022 17:07

На цей час небезпечну територію з 300 тисяч квадратних кілометрів вдалося скоротити до 185 тисяч квадратних кілометрів. Про це під час брифінгу повідомив начальник управління піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Олег Бондар. Про залучення Нацполіції та Нацгвардії до проведення робіт з розмінування розповіли начальник управління вибухотехнічної служби НПУ Дмитро Каракуркчі та начальник інженерної служби ГУ НГУ Олександр Цікра.

«Унаслідок широкомасштабного вторгнення рф в Україну майже половина території нашої держави потенційно була забруднена мінами та вибухонебезпечними предметами. На цей час нам вдалось потенційно небезпечну територію з 300 тисяч квадратних кілометрів скоротити до 185 тисяч квадратних кілометрів. Поряд з цим ситуація ускладнюється постійними обстрілами ряду населених пунктів та областей України. Всього з початку війни здійснено понад 25 тисяч залучень, виявлено й вилучено понад 192 тисяч вибухонебезпечних предметів, у тому числі – понад 2100 авіаційних бомб. Обстежено територію майже 70 тисяч гектарів», – сказав Олег Бондар.

Також за його словами, проводиться обстеження сільськогосподарських угідь на наявність вибухонебезпечних предметів: «Вже обстежено 48 630 гектарів земель сільськогосподарського призначення на деокупованих територіях України. Зусилля піротехніків ДСНС наразі зосередженні на територіях Київської, Сумської, Чернігівської областей, а також ліквідація наслідків постійних обстрілів в Харківській Донецькій, Запорізькій, Миколаївській областях», – зазначив Олег Бондар. 

За інформацією ДСНС, від вибухонебезпечних предметів в Україні постраждали 152 людини, з них 13 дітей, загинули 39 осіб, четверо з них – діти.

За словами заступника начальника управління вибухотехнічної служби Національної поліції Дмитра Каракуркчі вибухотехніки Нацполіції вилучили понад 120 тисяч вибухонебезпечних предметів.

«Підрозділами вибухотехнічної служби Нацполіції здійснюється огляд місця подій за фактами ракетно-бомбових ударів та артилерійських обстрілів, розмінування деокупованих територій. Уже було вилучено понад 120 тисяч вибухонебезпечних об’єктів, оглянуто близько 10 тисяч гектарів, кількість виїздів – близько 15 тисяч», – сказав Дмитро Каракуркчі. 

Водночас вибухотехніки Нацполіції перед початком навчального року провели огляд на предмет вибухонебезпечних предметів шкіл та навчальних закладів.

Своєю чергою, начальник інженерної служби Головного управління Нацгвардії Олександр Цікра зазначив, що зі складу інженерних підрозділів НГУ створено 28 груп розмінування, які залучаються до виконання завдань з оперативного реагування на виявлення вибухонебезпечних предметів. До виконання завдань з гуманітарного розмінування визначено 16 груп. 

«На теперішній час групами розмінування НГУ виявлено, знешкоджено та знищено 16 754 вибухонебезпечних предметів. Основу кількісних показників складають протитанкові, протипіхотні міни, ракети, артилерійські боєприпаси, авіаційні ракети і бомби, мінні пастки», – зазначив він.

За словами Олександра Цікри, групи розмінування НГУ виконували завдання у 36 населених пунктах Бучанської, Ірпінської, Макарівської, Гостомельської, Немішаївської, Бородянської територіальних громад Київської області, у взаємодії з ДСНС залучались до виконання завдань розмінування на Державному спеціалізованому підприємстві «Чорнобильська АЕС».

Окрім проведення безпосередньо розмінування, інженерні підрозділи Нацгвардії нині виконують завдання з розвідки, влаштування інженерних загороджень, здійснення руйнувань визначених об’єктів, фортифікаційне обладнання, влаштування захисних споруд, участь у ліквідації надзвичайних природних і техногенних ситуацій.

Департамент комунікації МВС України
Фото Андрія Новицького

 

Схожі матеріали
Діяльність