Понад усе прагнув побачити маленьку донечку: історія звільненого з полону прикордонника

clock
13.03.2024 19:00

Звільнений з полону військовослужбовець Державної прикордонної служби із позивним "Теклберрі" до останнього не вірив у ймовірність нападу росії на Україну. 24 лютого 2022-го він саме був на зміні у КПВВ "Чонгар" на Херсонщині. Тоді з пункту спостереження прикордонники побачили скупчення російської військової техніки з боку Криму та зайняли позиції.

Уже за кілька хвилин пролетів ворожий дрон і прикордонників накрило "Градом". "Теклберрі" довелося рятувати перших поранених, бо мав медичну освіту. 

Згодом прикордонники побачили людей у військовій формі й подумали, що це підкріплення. Сказали пароль - отримали правильну відповідь. Однак, підійшовши ближче, зрозуміли, що потрапили в пастку."Теклберрі" встиг лише написати вагітній дружині, що живий, та видряпав її номер на руці.

Після цього бійця взяли в полон, там були допити, побиття, психологічний тиск. росіяни били за відмову давати інформацію про інших військових та рідних. За тату з прикордонним беретом окупанти називали його нацистом. Українців змушували слухати гімн росії - стоячи й приклавши руку до серця. Багато хлопців не погоджувалися. За це їх саджали до карцеру. Вороги тиснули психологічно та запевняли, що України вже не існує. Давали на підпис документи ніби для звільнення з полону, де треба було вибрати: "хочу жити в росії", "хочу жити на території України, які контролює росія" або "хочу на підконтрольну Україні територію". Щоразу, коли полонений прикордонник обирав останній варіант, - папери викидали у смітник.

За словами "Теклберрі" триматися та не занепадати духом допомагали думки про вагітну дружину. Понад усе чоловік прагнув побачити свою дитину.

Одного дня прикордоннику сказали перевдягнутися в український військовий однострій. Тоді "Теклберрі" відчув: їх відправляють додому. Нині прикордонник поруч із коханою дружиною та маленькою донечкою. Він продовжує службу і мріє про день, коли всі його побратими повернуться з полону.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали