Польські інструктори представили у Національній академії внутрішніх справ України алгоритм надання домедичної допомоги MARCH

clock
04.04.2023 19:00

У Національній академії внутрішніх справ України стартували спільні навчання з надання домедичної допомоги за участі інструкторів з тактичної медицини (Команда гуманітарної та медичної допомоги (ZPHM), Республіка Польща).

Українські та польські інструктори обмінялися досвідом щодо надання домедичної допомоги пораненим, що особливо актуально під час війни. Заступник керівника відділу гуманітарної і медичної допомоги канцелярії прем'єр-міністра Польщі Славомір Буткевіч розповів, що загалом курс триватиме чотири дні, а всі учасники отримають відповідні сертифікати.

За його словами, польські колеги хочуть поділитися цими теоретичними і практичними знаннями з протоколу MARCHE, аби українські бійці могли використати їх перш за все у бойових умовах.

Своєю чергою, директор Департаменту охорони здоров'я та реабілітації МВС України Анатолій Смик, який також перебував на навчаннях, наголосив, що система домедичної підготовки є невід’ємною частиною підготовки українських бойових медиків.

Про це він розповів в ефірі національного телемарафону «Єдині новини»: 

«Польська сторона дуже швидко відреагувала на запрошення України. Це вже не перше навчання, за участю польських фахівців. Вони привезли з собою певне обладнання, а саме манекени-тренажери для відпрацювання навичок надання невідкладної допомоги. Це тампонування рани, серцево-легенева реанімація та інше».

Також Анатолій Смик відзначив, що фахівці Польської Республіки постійно тісно співпрацюють з українськими відомчими службами, які дислокуються в прикордонних регіонах України.

Окрім цього у Національній академії внутрішніх справ України тривають навчання курсантів з тактичної медицини. Їм розповідають, як швидко допомогти постраждалому при різних видах травм з відкритими та закритими кровотечами.

Побували на таких курсах і польські колеги, яким продемонстрували три локації, на яких курсанти разом з інструкторами пропрацьовували різні ситуації щодо допомоги постраждалим.

«Людина ділиться на чотири вікові категорії. Наприклад на першій локації ми проводимо невідкладні дії щодо немовля. На другій локації показано серцево-легеневу реанімацію дітей, вікова категорія яких від року до статевого дозрівання, приблизно до 14-15 років. На третій локації ви бачите серцево-легеневу реанімацію вже дорослої людини за допомогою автоматичного зовнішнього дефібрилятора», — розповів інструктор навчально-тренувального відділення домедичної підготовки Володимир Кодій.

Довідково: MARCH — це найрозповсюдженіший алгоритм надання домедичної допомоги в бойових умовах. Він включає в себе такі основні послідовні пункти: Mh (масивна кровотеча) — зупинка кровотечі, що загрожує життю; A (дихальні шляхи) — забезпечення прохідності дихальних шляхів; R (дихання) — закриття всіх відкритих ран грудної клітки; C (циркуляція) — повний огляд пораненого, зупинка кровотеч, діагностика шоку; H (гіпотермія/ЧМТ) — попередження гіпотермії.

Департамент комунікації

Схожі матеріали