Половина поліцейських залишалась зі мною до перемоги, - начальник поліції Тростянця Володимир Богачов

clock
23.09.2022 17:57

Підполковник поліції, який замість відпочинку на пенсії обрав боротьбу зі злочинністю, навіть під час окупації міста залишився вірним присязі. Рішучість і сміливість правоохоронця вмотивували й особовий склад відділення поліції, більшість якого перебувала на місці та виконувала вказівки керівника.

Начальник відділення поліції №1 м. Тростянець Сумської області Володимир Богачов має потужний досвід роботи в оперативних службах та на керівних посадах. Більше тридцяти років він присвятив службі в органах внутрішніх справ, з якою навіть намагався попрощатися.

«Після армії у 1989 році прийшов служити у міліцію. Працював увесь час в оперативних підрозділах, у карному розшуку. У 2014 році вийшов на пенсію, встиг попрацювати на приватних підприємствах, але у 2019 році повернувся на службу, якій віддав більшу частину життя», - розповідає поліцейський.

Понад рік Володимир Богачов керував поліцією Тростянця, відповідав за громадську безпеку та контролював стан злочинності у місті. Аж поки на Сумщину не прийшла війна.

«24 лютого, після отримання оперативної інформації, підняв по тривозі особовий склад. Коли усі прибули до відділення, довів, що почалася війна, що доведеться захищати державу, виконувати інші задачі, ніж були до цього. Після цього дав вказівку підготуватися до оборони адмінбудівлі, а також готувати до евакуації кримінальні провадження, зброю, речові докази, а також знищення таємної документації, яка не підлягала евакуації», - згадує Володимир Богачов.

Поки дозволяла оперативна обстановка, Володимир розподіляв завдання для особового складу, який забезпечував охорону громадського порядку, виявляв мародерів, надавав психологічну та домедичну допомогу, організовував евакуацію населення.

«Десь за два тижні військові рф почали з’ясовувати, де живуть місцеві працівники поліції, де перебувають їхні родини. Окупанти почали ходити по домівках і намагатися когось затримувати, декого брали у полон і катували. Аби зберегти особовий склад, надав вказівку працівникам, які мали малолітніх дітей, виїхати із міста», - повідомив правоохоронець.

Втім, потрапити у катівні російських військових міг й сам керівник поліції. Оскільки місцеві колаборанти здавали адреси проживання поліцейських, тож їм доводилось постійно змінювати місця дислокації.

26 березня у місто зайшли Збройні сили України, яких зустрів начальник поліції Тростянця Володимир Богачов, а 28 березня відбувся перший робочий день відділення. Поліція розпочала реєстрацію кримінальних злочинів, зокрема воєнних.

«Після захоплення у місті перебувала велика кількість російських військових, але ми не припиняли роз’яснювальну роботу з мешканцями, що вони не залишені на самоті, щоб все буде добре, що ворога буде розбито, а Україну ніхто не віддасть. Однак диверсантів і колаборантів все одно виявляли, але не затримували, оскільки не мали такої можливості. Ми збирали інформацію про цих злочинців і передавали далі відповідним службам. Тож після деокупації міста ми зареєстрували 95 військових злочинів», - додав правоохоронець.

За сумлінне виконання службових обов’язків та відданість присязі й українському народові, а також особисту мужність і героїзм, виявлені під час відсічі збройної агресії рф проти України Володимира Богачова нагороджено відзнакою МВС України «Вогнепальна зброя» - Glock-17.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали