Поліція Сумщини повідомила про підозру групі так званих «смотрящих»

clock
08.11.2022 16:15

Зловмисники підозрюються у поширенні злочинного впливу та вимагання коштів з арештантів СІЗО. Їм може загрожувати до 15-ти років позбавлення волі.

Докази причетності фігурантів до протиправних дій зібрали оперативники управління стратегічних розслідувань в Сумській області та слідчі слідчого управління обласної поліції. Як встановили правоохоронці, маючи певний «авторитет» у кримінальному колі та знаходячись у СІЗО, 44-річний неодноразово засуджений отримав статус так званого «смотрящого» за установою. Згодом призначив собі двох «помічників» - «смотрящіх» за корпусами.

Останні під кураторством свого лідера контролювали процеси в середовищі засуджених, дотримання ними «злодійських традицій», злочинні схеми, збір коштів до «общаку», вимагання грошей з утриманців СІЗО. Ті, хто відмовлявся виконувати вказівки «авторитетів», зазнавали психологічного тиску та фізичного насилля.

Оперативники та слідчі зібрали доказову базу причетності фігурантів до злочинів, яка стала підставою повідомлення їм про підозру. Трьом так званим «смотрящим» інкримінують вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 255-1 (поширення та встановлення злочинного впливу) Кримінального кодексу України. Раніше їм було повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 189 (вимагання) Кримінального кодексу України.

За скоєне підозрюваним може загрожувати до 15-ти років ув’язнення.

Заходи з викриття проводилися спільно з оперативним відділом ДУ «Сумський слідчий ізолятор» під процесуальним керівництвом Сумської обласної прокуратури

Національна поліція України

Схожі матеріали