Побратим – людина, в якій ти впевнений, яка прикриє навіть ціною свого життя!, – прикордонник на псевдо S.W.A.T.

clock
09.12.2023 19:30

З дитинства Андрій мріяв бути військовим, як його батько-прикордонник. Тому після закінчення Національної академії ДПСУ вирішив долучитися до бригади Гвардії наступу «Сталевий кордон». 

Офіцер виконував бойові завдання на Харківщині, Донеччині. Завдяки лідерським якостям, попри молодий вік, його призначили керувати підрозділом. З більш досвідченими бійцями завжди радився, прислухався, молодших по-братерськи підтримував. 

«Побратим – це людина, яка буде пліч-о-пліч з тобою, людина, яку ти прикриєш, навіть не жалкуючи свого життя, і яка тебе прикриє, та надасть домедичну допомогу навіть тоді, коли дуже складно», – впевнений Андрій.

Саме на передовій доводиться перевіряти цю життєву філософію на практиці. Влітку на Харківщині, поблизу Ізюма, S.W.A.T. та його підлеглі виконували бойове завдання. 

«Атакували нас з двох сторін, літали дрони, обстрілювали з артилерії, з РПГ, з СПГ-9, з мінометів «васильків». Снаряди літали все нижче і нижче над головою», – згадує S.W.A.T.

Два снаряди розірвалися в окопі, де був офіцер-прикордонник. З вух полилася кров, було боляче, кричав та попри все зумів взяти себе в руки. Всі бійці його групи отримали поранення та контузії. 

S.W.A.T. робив все можливе – надавав першу медичну допомогу, шукав медиків, намагався перевести у більш безпечне місце... На жаль, поранення двох військових виявилися несумісними з життям. Тягар того, що він не вберіг і не врятував, ліг на серце Андрія каменем... 

Проте в той момент необхідно було думати про решту групи, разом відходити до точки евакуації та нести на собі важкопоранених. Відхід хлопців прикривав кулеметник на псевдо Шпак, який вирішив залишитися на позиції. Він, попри поранення, стримував наступ переважаючих сил ворога протягом 6 годин.

Лісами, через повалені від розривів мін та снарядів дерева, під обстрілами пробиралися із пораненим побратимом прикордонники, щоб дістатися свого розташування. Дуже переймався S.W.A.T. долею кулеметника, який залишився їх прикривати, боявся, що той залишився на полі бою назавжди. Та Шпак відстріляв боєкомплект та зміг вийти з оточення.

Після лікування та реабілітації S.W.A.T. знову повернувся в стрій і пишається своїми побратимами.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали