Контраст
Шрифт

Перші 17 спеціалістів з безпеки розпочинають свою роботу в школах, - Денис Монастирський

clock
27.08.2022 14:19

Школа сьогодні є найважливішим з фокусів безпеки в громаді. Спеціалісти з безпеки в освітньому середовищі будуть слідкувати за тим, щоб діти вчасно спускалися в укриття під час повітряних тривог, а також вчити дітей правилам безпечної поведінки. Про це заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський  під час вручення сертифікатів спеціалістам з безпеки в освітньому середовищі, які завершили навчання.


«Питання безпеки є не менш важливим, ніж питання нашої перемоги, це напряму пов’язані речі. Розробка проєкту розпочалася рік тому, але він буде видозмінюватися відповідно до умов часу. Цей проєкт буде жити тоді, коли буде взаємодія з місцевими громадами і розуміння для чого це потрібно державі, громаді та міжнародним партнерам. І тут всі складові є. Продовження проєкту однозначно буде. Ті школи та громади, які будуть мати таких вихователів безпеки матимуть більше шансів безпечно навчати», - сказав Денис Монастирський.

Він також зазначив, що перші 17 спеціалістів з безпеки в освітньому середовищі поїдуть в різні області України, в 17 громад.

«Що робить вихователь безпеки або спеціаліст в галузі безпеки? Він дивиться за тим, як будуть працювати укриття в школах, щоб діти спускалися туди під час тривог. Він буде вчити дітей основним правилам поводження з вибухонебезпечними предметами, правилам дорожнього руху, тому, як протидіяти булінгу», - зауважив Денис Монастирський.

Проєкт «Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі» було втілено МВС разом із Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Голова Представництва Мурат Шахін зауважив, що безпека в освітньому середовищі була дуже важливою до війни, а під час війни значущість безпеки виросла.


«Місія випуску першої когорти спеціалістів з безпеки дуже важлива в цих умовах. Впевнений в тому, що ви будете агентами змін в громадах, а проєкт нарощуватиме масштаби», - сказав Мурат Шахін.

«На території нашої країни триває війна, тому за будь-якої загрози ми повинні діяти злагоджено та працювати на випередження. Особливо коли мова йде про безпеку наших дітей. Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі - це сполучна ланка між навчальним закладом, громадою та державою. Ми вже маємо 17 готових фахівців, які допомагатимуть школам взаємодіяти з поліцейськими та рятувальниками задля створення максимально безпечних умов навчання», - сказала заступниця очільника МВС Катерина Павліченко.


Вона зауважила, що над розробкою навчально-тематичного плану для майбутніх спеціалістів з безпеки працювала велика команда з різних відомств, зокрема і з Міносвіти.

Голова Нацполіції Ігор Клименко підкреслив, що говорячи про безпечне середовище в школі ми маємо на увазі не лише саму школу, а і шкільну територію, дороги, магазини і завдання вихователя безпеки забезпечити безпечне середовище дитині:

«Діти нашої держави заслуговують уваги і безпеки. І цю безпеку ми всі повинні забезпечити. 9 регіонів, які долучилися до проєкту, - це передові регіони. І люди, які зголосилися стати вихователями  безпеки, взяли на себе велику відповідальність. Адже країна, яка постане після війни, буде відбудовуватися нашими дітьми, які зараз навчаються в середній і старшій школі», - сказав Ігор Клименко.


Голова ДСНС України Сергій Крук підкреслив, що безпека в освітньому процесі - це пріоритет сьогодення. І такі спеціалісти надзвичайно цінні.

«Вихователі безпеки, ці перші спеціалісти, досвід яких надзвичайно цінний для громад, для України, для наших закордонних колег», - сказав Сергій Крук.

Навчання спеціалістів з безпеки в освітньому середовищі проходило на базі Національної академії внутрішніх справ України. Вони тривало два тижні в очній формі і буде продовжуватися ще два тижні дистанційно.

«Викладачі та спеціалісти, які проводили нам навчання вклали дуже багато в нашу освіту. Дуже серйозно підійшли до процесу. Ця професія забезпечую безпеку дитини в навчальному середовищі, в суспільстві. Наше завдання комунікація  з ДСНС, Нацполіцією, наприклад щоб запобігти покупку дітьми алкоголю, щоб зменшити ризики для дітей в громадських місцях», - розповідає спеціаліст з безпеки Сергій Власенко.

Серед задач, які стоять перед вихователями безпеки також запобігання булінгу, створення безпечного середовища для дітей та його безперервне удосконалення.

 Департамент комунікації МВС України

 

Схожі матеріали
Діяльність