Ошукав громадян на понад 1,5 мільйона гривень: на Чернігівщині викрито шахрая

clock
16.02.2024 11:30

Оперативники Новгород-Сіверського райвідділу спільно зі співробітниками СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури викрили місцевого мешканця, який в одній із соцмереж створив фейкові сторінки. Чоловік від імені жінки збирав гроші нібито на лікування дитини, а від імені військовослужбовця – кошти на амуніцію та автомобіль. 

Правоохоронці встановили десятьох людей, які постраждали від дій фігуранта: вони перерахували зловмиснику понад 1,5 мільйона гривень. 

Нещодавно до поліції почали надходити звернення про те, що в соцмережі користувач «Сніжана» у зв'язку зі скрутним матеріальним становищем просить гроші на лікування своєї малолітньої доньки. Громадяни звернули увагу, що документи, які нібито підтверджують хворобу дитини, можуть бути несправжніми.

Поліцейські одразу розпочали перевірку за вказаним фактом та встановили, що власником фейкового профілю є 26-річний мешканець одного із сіл Новгород-Сіверського району. Чоловік створив акаунт під жіночим ім’ям та вигадав історію про хвору дитину. 

Крім того, працівники поліції з'ясували, що фігурант створив ще один акаунт, де від імені «військовослужбовця Віталія» збирав гроші на військову амуніцію, спорядження та автівку для своїх побратимів. Жодних звітів про витрачені за призначенням кошти «Віталій» не оприлюднював.

Слідчі повідомили фігуранту про підозру за 14 фактами скоєння злочинів за частинами 3, 4 та 5 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, а також шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах), що карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років.

Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування триває.

Національна поліція України

Схожі матеріали