Олександр Півненко: «Із початку повномасштабного вторгнення вдалося повернути з полону 755 військовослужбовців Нацгвардії»

clock
01.08.2024 15:19

Про це Командувач Національної гвардії України (НГУ) бригадний генерал Олександр Півненко повідомив у дописі на своїй фейсбук-сторінці за результатами зустрічі з родинами гвардійців, які наразі перебувають у полоні.

Зокрема він зазначив, що велика частка полонених воїнів Нацгвардії це «азовці», військовослужбовці, які потрапили у полон на ЧАЕС, а також інших військових частин і підрозділів, які брали участь у боях по усій лінії фронту.

«Із боку керівництва держави, МВС, командування НГУ ведеться робота і вона буде продовжуватися аж допоки ми не повернемо усіх наших полонених. Це - головне завдання», - підкреслив Командувач НГУ.

Він розповів, що представники Головного управління НГУ, Східного, Західного, Південного та Центрального територіальних управлінь НГУ перебувають у складі робочих груп щодо взаємодії з родичами оборонців України при регіональних представництвах Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

«З початку року ними за різними зверненнями і питаннями проведено зустрічі із 876-ма членами родин полонених гвардійців», - зазначив Олександр Півненко.

Що стосується воїнів, яких вдалося звільнити з полону, наголосив генерал, то він особисто зустрічався з ними після кожного обміну. За його словами, важливо, що, не зважаючи на те, що їм довелося пройти, вони вистояли, мають силу волі і міцність духу, аби повернутися до нормального життя.

«І саме тут також є ще одне наше завдання – це забезпечити якісне лікування і реабілітацію для них. Задля цього ми розвиваємо реабілітаційні центри, розширюємо спектр і напрямки лікування і діагностування, яке можемо забезпечити нашим військовослужбовцям», - зазначив у своєму дописі Командувач Національної гвардії.

Він додав, що в цьому НГУ допомагають і благодійні організації. Зокрема, в квітні цього року Національна гвардія отримала сучасне реабілітаційне обладнання на майже 500 тис. євро від німецького фонду. Воно дасть змогу пройти лікування та відновитися для більшої кількості військовослужбовців.

Також Олександр Півненко відзначив у своєму дописі, що за його ініціативою було надіслано листи Надзвичайним та Повноважним Послам Канади, Італійської Республіки, Великої Британії, Сполучених Штатів Америки та Французької Республіки в Україні, генеральним директорам Міжнародного агентства з атомної енергії та Національної жандармерії Французької Республіки, генеральному інспекторові Сил внутрішньої безпеки Катару та генеральному командувачеві Жандармерії Турецької Республіки із проханням сприяння на рівні дипломатичних заходів та дієвих форматів міжнародного співробітництва зі звільнення військовослужбовців Національної гвардії України з російського полону.

«Правова та соціальна підтримка родин військовослужбовців, які перебувають у полоні, або є зниклими безвісти – також серед наших завдань», - зазначив Командувач НГУ.

Він підкреслив, що командування гвардійців не забуває і про дітей захисників, чиї батьки у полоні чи загинули, захищаючи Україну: 

«За підтримки Міністерства внутрішніх справ України та міжнародних організацій діти зазначених категорій залучалися на оздоровчий відпочинок за межами та на території України. Протягом року були організовані поїздки на відпочинок до Німеччини, Хорватії, Естонії, Латвії, Болгарії, Іспанії, США, Польщі, Австрії й інших країн».

Олександр Півненко закликав вірити, об’єднуватися й робити усе можливе, аби наші захисники й захисниці повернулися із неволі, відновили фізичне і психологічне здоров’я та поверталися до повноцінного життя.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали