Контраст
Шрифт

Обіг зброї в державі контролюється українськими правоохоронцями спільно з Європолом

clock
22.07.2022 20:29

Інформація в окремих іноземних ЗМІ з приводу наявності в Європолі прогнозів щодо потенційних ризиків контрабанди зброї з України на фоні війни може бути як фактом недоброчесності або непрофесійності медіа, а також, можливо, свідомою акцією російських спецслужб, - вважає заступниця міністра внутрішніх справ Мері Акопян.

Водночас свою позицію задля спростування цієї інформації представники Європолу розмістили на сайті агенції. У повідомлені наголошується на наявну тісну взаємодію України і Європолу у процесах протидії нелегальному обігу зброї. Зокрема у повідомлені підкреслено, що ця тема ретельно обговорювалася під час зустрічі директорки Європолу з Міністром внутрішніх справ України Денисом Монастирським у рамках неформальної зустрічі міністрів внутрішніх справ ЄС у Празі. Європол закликав до неприйнятності спекуляцій на тему нелегальної зброї з України у ЗМІ.

Зазначимо, що дійсно на полях неформальної зустрічі міністрів внутрішніх справ ЄС у Празі 11 липня, під час розмови очільника МВС України Дениса Монастирського з директоркою Європолу Катрін де Боллє, сторони обговорювали проблеми нелегальній торгівлі зброєю - як одному з ключових викликів, пов’язаних з російською агресією в Україні. 

Сторони домовились про подальшу співпрацю у рамках участі правоохоронних органів України в оперативних заходах Планів оперативних дій EMPACT, де одним із напрямів є нелегальний обіг вогнепальної зброї. Крім того, українська сторона поінформувала про перспективу запровадження в Україні Єдиного реєстру зброї та наголосила,  що автоматизація процесів обліку зброї дозволить посилити контроль над її виготовленням, зберіганням, використанням, а також проводити її ідентифікацію. 

«Міністерство внутрішніх справ, Національна поліція, Державна прикордонна служба вживає ряд заходів з метою запобігти нелегальному розповсюдженню зброї як в Україні, так і за її межами. Поміж таких заходів – створення і запровадження в Україні Єдиного реєстру зброї. Ефективний контроль над вогнепальною зброєю, її найважливішими компонентами, боєприпасами, компонентами боєприпасів, вибуховими речовинами та заготовками вибухових речовин залежить від ведення їхнього обліку». – зазначила Мері Акопян

На тлі епізодичних, але доволі послідовних інформаційних викидів про нібито масштабну загрозу нелегального обігу зброї, походженням з України, слід зазначити, що це питання ретельно відстежується українськими правоохоронцями. А запровадження Єдиного реєстру дає змогу автоматизувати життєвий цикл зброї. Це дозволить посилити контроль над її виготовленням, зберіганням, використанням, а також проводити її ідентифікацію. 

Довідково: 23 лютого 2022 року Верховною Радою України у першому читанні прийнято проєкт Закону України «Про право на цивільну вогнепальну зброю» (реєстр. № 5708), який покликаний посилити дотримання законності в питаннях визначення правового режиму власності на зброю, закріпити основні праві та обов'язки громадян і юридичних осіб щодо виробництва, набуття, володіння, розпорядження та використання зброї та боєприпасів, врегулювати ввезення цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів на територію України та її вивезення, забезпечити суворий, але справедливий державний контроль у сфері обігу вогнепальної зброї. Цей законопроєкт, лібералізуючи з одного боку обіг вогнепальної зброї в Україні, одночасно посилює відповідальність за її незаконне використання. 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність