Нацполіція затримала неповнолітнього диверсанта, який підпалив ТЦК

clock
31.07.2024 13:00

Завербований ворожими спецслужбами 17-річний мешканець Одещини підпалив Вінницький обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки. Також він планував диверсії на Житомирщині. Хлопцю загрожує довічне ув’язнення.


Повідомлення про підпал Вінницького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надійшло в поліцію 6 липня близько 04:15. Невідома особа кинула в будівлю 2 пляшки із запальною сумішшю, внаслідок чого виникла пожежа. Вогонь загасили військові.
Особу правопорушника та його місцеперебування встановили оперативники Управління карного розшуку обласної поліції. Неповнолітнього мешканця Білгород-Дністровського району Одеської області правоохоронці затримали в одному з вінницьких хостелів.
Під час обшуків у фігуранта вилучено саморобну запалювальну суміш та мобільний телефон, який він використовував для фільмування злочину та спілкування з агресором.


Як з’ясувалось, навесні російські спецслужби запропонували «легкі гроші» хлопцю, який шукав в інтернеті роботу. Спочатку неповнолітній виконував «тестові» завдання та надсилав росіянам фотографії з локаціями Сил оборони у портовому місті. Після цього український диверсант був «відряджений» до Вінниці для підпалу будівлі ТЦК, а звідти мав їхати на Житомирщину. За виконані завдання підлітку обіцяли щедру винагороду. 
Поліцейські передали фігуранта працівникам УСБУ у Вінницькій області, котрі кваліфікували дії зловмисника за ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України – підпал, спрямований на зруйнування або пошкодження об’єктів, які мають важливе оборонне значення, вчинений в умовах воєнного стану, та повідомили йому за цією статтею про підозру. Відповідно до санкції інкримінованої статті юнакові загрожує позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне ув’язнення, з конфіскацією майна. Також хлопець перевіряється на причетність до аналогічних злочинів на території інших регіонів.

Національна поліція України

Схожі матеріали